Akasya ağaçları baklagiller çeşitlerindendir. Bu ağaç türü havanın azotunu alıp köklerinde biriktirirler. Daha sonrada bu biriken azotu toprağa bırakarak azotça fakir olan toprakları zenginleştirirler. Sürekli yeşil yapraklı ve dikenleri olan akasya ağacının bilinen 600 türü vardır. Özellikle de Avusturya bölgesinde ekilmeden kendiliğinden yetiştiği bilinmektedir.
Genel olarak akasya ağacının bakımı şu şekilde olmalıdır;
- Sert bir ağaç türü olan akasya ağacı zor işlenir ve vurulmaya sürtünmeye dirençli bir ağaç türüdür.
- Güneşli alanları seven akasya ağaçlarını mutlaka rüzgârdan korunmalıdır. Aksi takdirde dalları kırılabilir.
- Çabuk büyüyebilen akasya ağaçları, kuru ve fakir topraklarda yetişebilirler.
- Genellikle kıyı ve yol kenarlarında kullanılan akasya ağaçları toprağa azot verebilme özelliklerinden dolayı kirli havaya dayanıklıdırlar.
- Akasya ağacının iyi bir şekilde büyümesini ve yeşermesini istiyorsak organik madde bakımından zengin toprağı olan bölgelerde ekmek gerekir. Özellikle yüksek asit miktarına sahip topraklarda hızlı bir şekilde gelişirler.
- Budama yöntemi akasya ağacının gelişimi için önemlidir. Fakat unutulmamalıdır ki sadece zarar görmüş ya da hastalıklı dallar budanmalıdır. Özellikle budama uç kırıkların alınması şeklinde yapılmalı ki ağaç kendisine gelebilsin.
- Akasya ağacının üretimini yapacak isek tohumları veya yaz aylarında ayrılmış gövde çelikler kullanılmalıdır.
- Dayanıklı bu ağaç türü böcekli türlere karşı da dayanıklıdırlar. Yabancı mikroorganizmalar tarafından kolayca yıkılamazlar.
Akasya Ağacı Faydaları
Bazı türlerinden zamk elde edilen akasya ağaçlarının çok farklı türleri vardır. Ayrıca deri ürünlerinin işlemesinde, tıp alanında ve kumaş boyamasında kullanılan kadı hindi maddesi de akasya ağaçlarının bazı türlerinden elde edildiği bilinmektedir. Birçok alanda kullanılan ve türleri fazla olan bu ağaç türü genel olarak Ilıman ve sıcak iklimleri sever. Süs olarak da dikilen akasya ağaçlarının bakımı diğer ağaçlara nazaran zor değildir ama doğru yer ve zamanda dikildiği zaman herhangi bir müdahaleye gerek kalmaz. Ercikleri çok sayıda olan bu ağaç türünün ipçikleri uzun ve yaprak dizilişi almaçlıdır. Genelde tüylü yapraklara sahip olan bu ağaç türlerinin yaprakları bazen de ince ve uzundur.
Akasya Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Dünyanın bazı bölgelerinde kendiliğinden de çıkabilen özelliğine sahip akasya ağaçları ülkemizde tohum yöntemiyle ekilmektedir. Tohumlarının sert kabuğu olduğu için tohumlar önce kaynar suda bırakılır ve soğuması beklenir. Tohumlar genellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde açık arazilerde yapılır. İlkbahar aylarında ekilen tohumlar 4 derecede 2 ya da 3 ay soğuk katlanma yapıldıktan sonra ekilmelidir. Ekilme işlemi yapılmadan bir gün önce tohum ıslatılırsa çimlenme oranı artmaktadır. Çelikle üretim yapıldıysa temmuz ayında çeliklerin alınması gerekir.
Akasya Ağacı Suyu Sever Mi?
Akasya ağaçları da diğer ağaçlar gibi suya ihtiyaç duyarlar. Fakat kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olan bu ağaçların çok fazla sulanmasına ihtiyaç yoktur. Kökleri kalın olan bu ağaçlar dayanıklıdırlar. Çünkü dokuları sert ve sağlamdır. Genelde yol kenarlarında dikilen akasya ağaçları çok kurak olmayan zamanlarda yağmur sularıyla bile ayakta kalabilirler.
Akasya Ağacı Kaç Yılda Büyür?
Arıcılık yapanlar için iyi bir polen ve nektar kaynağı olan akasya ağaçları çabuk büyüme özelliğine sahiptir. Tohumunu ekmeden bir gün önce suya koyarsanız daha çabuk yeşillenmesine ve yetişmesine destek olursunuz. Diğer ağaç türlerine göre çabuk büyüme özelliğine sahip olan akasya ağacının kökleri de çok sağlamdır. Kökleri bulunduğu yerin etrafını birkaç yılda kaplayabilir. Bu sebeple bağ ve bahçelerde önerilmeyen bir ağaç türü olsa da gölgelik olarak kullanıldığı ve kokusu güzel olduğu için evlerin etrafında kullanılan bur ağaç türüdür.