Şeftali ağacı yetiştiriciliği sabır isteyen, fakat bakımı kolay bir ağaç türüdür. Güneş alan yerlerde yetişmeyi severler. Boyları 6 metreye kadar uzayabilmektedir. Doğru budama yapılması halinde, şeftali ağacından iyi verim alınabilir. Şeftali ağacı bakımı yapılırken dikkat edilecek unsurlara bakarsak:
- Şeftali ağacının toprağı çok önemlidir. Toprağın derinliği yüksek ve drenajı sağlanabilen toprak türünde olması gerekmektedir. Ph derecesi 6,5 olan toprak türü, şeftali ağacı için olması gereken ölçüttür.
- Şeftali ağacı bakımı konusunda bilgi sahibi olmak ve bu tür meyve veren ağaçların tozlaşma yoluyla meyve verebildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Şeftali ağacı kendi kendine tozlaşma sağlamaktadır.
- Şeftali ağacının etrafı derin şekilde kazılarak, köklerine kadar suyu çekmesi sağlanmalıdır. İlk fide halindeyken bu yöntemin uygulanması, ağacın uzun vadede sağlıklı olması için önemlidir.
- Şeftali ağacından iyi verim almak için, ağacın budamasının düzenli olarak yapılması gereklidir. Budama yapılarak, ağacın gövde ve kök kısımlarında denge sağlanarak, kırılması önlenir.
- Meyve veren ağaçların gübrelemesinin, düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Kaliteli meyve üretimi için toprağın ihtiyacı olan azot ve mineraller, gübre ile desteklenmelidir.
- Şeftali ağacı dikilen toprağınızın iyi sürülmüş ve derinliğinin iyi ayarlanmış olması çok önemlidir.
Şeftali Ağacı Hastalıkları
Şeftali ağacı gibi meyve veren ağaçların meyve ve yapraklarında bozulmalar ve çürümeler görülebilir. Bunun nedeni, ağacın ihtiyacı olan, azot, fosfat, potasyum ve magnezyum gibi gübreleme eksiğinden kaynaklı hastalıklardır. Çinko eksikliğinden kaynaklı, yaprak kenarları dalgalanarak, yaprağın göbek kısmında sarı lekeler oluşur. Bu hastalık, meyvenin tomurcuk sayısını azaltarak, ağacı öldürür. Potasyum eksinden kaynaklı olarak, yapraklarda zayıflık, kıvrılma ve kahverengi lekeler görülürken, yaprakları zamanla yırtılır. Şeftali meyvesi tam gelişme gösteremez. Azot eksikliğinde, yapraklar yeşil renginden mora doğru dönüşür. Şeftali meyvesinde lekeler oluşurken, meyve tam büyümeden küçük kalır. Bor, demir, fosfor ve magnezyum eksiği olan şeftali ağacında ise, yapraklarda büzülme, yırtılma ve lekelenme görülür. Zamanla yapraklarını döken ağaç, şeftalinin büyümesine de engel olur. Meyve tam olarak olgunlaşamadan, küçük kalır.
Şeftali Ağacı Sulaması
Şeftali ağacı, yetiştiği bölgenin iklimine göre su ihtiyacı duyar. Özellikle, ilk dikildiği zamanlarda bol sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Mayıs ayında şeftali ağacı sulamasının başlanması gerekmektedir. Ağustos ayında hasat yapılacağı için, bu aya kadar düzenli olarak sulamanın yapılması gerekmektedir. Meyvelerin sağlıklı ve büyük olması için, hasat yapılmadan önce yapılan sulama çok önemlidir. Sulaması iyi yapılan şeftali ağacının verimi yüksek olmaktadır. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılırsa, toprağın suyu emmesi o kadar yavaş ve verimli olacaktır. Toprağın 10 cm kadarı kurumuşsa, ağacın sulama zamanı gelmiş demektir. Ağaç, bir defada bol su ile sulanmalıdır.
Şeftali İlaçlama
Şeftali ağacı ilaçlamada, ağacın hastalığına göre ve mevsime göre ilaçlama yapılmalıdır. Eğer ağacın bütün yaprakları dökülmüş ve ağır hastalık varsa, ağaç kökünden sökülmeli ve yakılmalıdır. İlaçlama ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde yapılırsa, ağaç daha verimli olacaktır. Şeftali ağacının yapraklarında delikler ve tomurcuklarında hasarlar oluşmuşsa, bu hastalıklı bölgeler budanmalıdır. Daha sonra ağacın toprağının gübresi ve suyu verilerek, ağacın toprağının havalandırılması sağlanmalıdır. Böylece ağaç hastalıktan korunmuş olacaktır. Şeftali ağacının çiçeklenme zamanları, ağaçta böceklenmeler oluşur. Gündüz vakitlerinde ağaç silkelenerek, böceklerin ağaçtan uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Şeftali ağacında, çiçeklenme sonunda da ağaca zarar veren türlerden ağacı kurtarmak için, ilaçlama yapılma zamanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Topraktaki eksiklikten kaynaklı hastalık oluşumu varsa, toprağın gübresinin düzenli olarak verilmesi gerekmektedir.