Sağlığımız açısından birçok faydası olan fındık vücudumuza gerekli olan birçok vitamini tamamlar. Akciğer rahatsızlıklarına ve kalp krizi riskine karşı önemli bir besin olan fındık, aynı zamanda dişleri ve kemikleri de güçlendirmektedir. Bu sebeple ülkemizde bolca yetiştirilmesi gerekir. Bunun içinde kulaktan dolma bilgilerle değil de literatür de yazan ve denenmiş verimi doğru şekilde arttıran bilgileri uygulamak gerekir.
Ilıman ve nemli bölgeleri seven fındık ağacını yetiştirmek ve verimini arttırmak için şu hususlara uymak gerekir;
- Fındık ağacının bakımında en öncelikli husus budamadır. Sonbaharda yani yaprakları döküldüğü zaman yapılan budama ağaç verimi için önemlidir. Özellikle kurumuş veya yaşlanmış dallar hemen kesilmelidir ki ağacın büyümesine engel olamasınlar.
- Fındık ağacının bakımında diğer önemli husus gübreleme işlemidir. Ağaç her yıl gübrelendiği zaman yaşlanması ve kuruması gecikir verimliliği de artar. Tabi bunun için ağacın bulunduğu bölgeye uygun gübre çeşidi kullanılmalıdır. Çünkü bilinçsizce yapılan gübreleme fındık ağacına zarar verebilir.
- Diğer bir husus, fındık dallarının büyümesi, nefes alması ve güneşi rahat alabilmeleri için ağacın etrafında oluşan yabani ot ve dikenler sürekli temizlenmesidir.
- Fındık ağacının kökünün hava alabilmesi için ara ara toprak kazılmalıdır.
- Diğer bir önemli husus ilaçlamadır. Fındık kurt ve dalkıranları önlemek için yılda bir mutlaka ağaç ilaçlanmalıdır.
Fındık Fidesi Nasıl Yetişir?
İyi yetiştirilmiş tomurcukları bulunan, hastalıksız bir fidan elde etmek için dikim ve dikim budamasına dikkat etmek gerekir. Fidanlar yaklaşık 35-40 cm uzunluğunda kesilir ve hemen dikim çukuruna dikilmelidir. Fındık fidelerinin en iyi dikim zamanı sonbahar aylarıdır. Ama fındık meyvesinin yetiştiriciliği genelde ocak sistemine göre yapılır. Son dönemlerde ise çift dikim sistemi başlamıştır. Bu sistemden daha çok verim alınır. Ayrıca çift dikim sisteminde çapalama, budama, gübreleme ve hasat işlemleri daha kolay yapılır.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Fındık Verir?
Önemli bir ihraç ürünü olan fındığın veriminin ne kadar olduğu ülkemiz için önemlidir. Yaklaşık 5 yüz bin kişiyi ilgilendiren fındık üretimi istihdam açısından da önemlidir. Türkiye fındık üreticiliğinde dünya ülkelerine oranla %70 in üzerinde bir üretim potansiyeline sahiptir. Bir fındık ağacının ne kadar fındık verebileceği belirsizdir. Ağacına, bakımına ve türüne göre fındık kilosu değişir. Ama yapılan araştırmalara göre normal bir zamanda bir dönüm araziden 80 kg fındık elde edilmektedir. Tabi doğru bakımı yapılan yerlerde bunun 200 kg kadar çıkabileceği de bilinmektedir.
Fındık Ağacı Özellikleri
Nemli ve ılıman iklimleri seven fındık ağacı, sıcaklığın ortalama olarak 13,14 derece olduğu yerlerde yetiştirilmeye uygundur. Yine ağacın olduğu bölgede yağışlar 700 mm üzerinde olmalıdır. Ayrıca fındık ağacı humuslu topraklarda daha iyi gelişir ve verimliliği fazla olur. Yaz aylarında da orantısal nem oranı %60’ın altına düşmemelidir. Bu sebeple Karadeniz iklimine daha elverişlidir. Alt taraftan saçaklı bir ağaçtır. Gelişme çağındaki çocuklar için önemli bir ürün olan fındığın vitamin değerinin yüksek olması için özelliklerine uygun dikilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Fındık ağacı araziden faydalanma imkanının yanında erozyona karşı önlem içinde önemli bir ağaç türüdür.
Fındık Dalları Nasıl Kesilir?
Fındık ağacının uygun bir şekilde kesilmesi ağacın daha kısa sürede meyve verebilmesi için önemlidir. Ayrıca uzun dönemde verim alabilmek içinde önemlidir. Dalların kesilmesi için testere ve ağaç makası gereklidir. En az yara ile dallar kesilmelidir. Genellikle ekim, kasım, aralık aylarında yapılması gereken kesim işlemi kış mevsimi olan bölgelerde ise şubat, mart aylarında kesilmelidir. Dikilen fındık ağaçlarına iki yıl dokunulmaz daha sonra da yıllar itibariyle 80, 60, 40 cm olarak kesilmelidir.