Çiçekler insan hayatının her döneminde insanların hayatına girmektedir. Doğum günleri, sevgililer günü, düğün veya nişan gibi özel günlerin vazgeçilmez hediyesi ve dekoru amaçlı kullanılmışlardır. Her çiçeğin kendine has özelliği, rengi ve kokusu vardır. Özellikle lavanta, rengi ve kokusu ile meşhur bir çiçektir. Yatıştırıcı kokusu ve şifa verici özelliğe sahip lavanta çiçeğinin de kendine has anlamı vardır.
- Rengi ve görüntüsü gereği, zarafeti, şıklığı ve inceliği temsil etmektedir.
- Beyaz lavanta, bir dileğin gerçekleşmesini ifade ederken
- Mor lavanta ise daha üst amaçları ifade eden bir çiçektir.
Çiçeklerin anlamları kimi zaman yaşanmış hikayelerinden, kimi zaman taşıdığı özelliklerinden gelmektedir. Lavanta çiçeğinin de kendine has kokusu ve renginden dolayı en çok tercih edilen çiçeklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Lavantanın kendine has özel kokusu, lavanta parfümünün çıkmasına önayak olmuştur. Kolonyası, yağı ve parfümü üretilerek, kozmetikte kullanılmaktadır. Ayrıca şifalı bir bitki olduğu kanıtlanmıştır. Lavanta çayı olarak da tüketilmektedir.
Lavanta Çiçeği Hikayesi
Lavanta çiçeği özellikle fotoğraf sanatçılarını cezp etmiştir. Arazide mosmor ve parfüm etkili hoş görünümüyle, manzaraya doğal bir güzellik katmaktadır. Haliyle, bu kadar farklı ve özel olan lavanta çiçeğinin muhakkak bir hikayesi de bulunmaktadır. Lavantanın yetişme alanı Akdeniz’den Hindistan’a kadar uzanmaktadır.
Lavanta çiçeği hikayesinde, dağların ve ormanların tanrıçası Artemis’ten söz edilmektedir. Artemis doğduktan sonra, lavanta çiçeği Artemis tanrısının kutsal bitkisi olarak seçilmiştir. Artemis, kutsal sayılan lavanta yağını, baştan ayağa kadar sürer ve mis gibi kokarmış. Bu yüzden mis kokusuyla bilinirmiş. Mitolojik hikayesi bu şekilde olsa da, tarihi olarak kalıntılara bakıldığında, Denizli Hierapolis tiyatrosundaki kabartmalarda işlenmiş figürlerde, genç kızların elinde lavanta buketleri görülmektedir. Özellikle, ortaçağ döneminde yaygın olan veba hastalığından etkilenmemek için ve veba hastalığından kurtulmak için, bütün bina lavantayla kaplanırmış. Eski dönemlerde, lavantayı güvelerden korunmak için kullandıkları gibi, şekerle birlikte karıştırılarak, konserve şeklinde tüketildiği de bilinmektedir. Lavanta çiçeğinin geçmiş tarihi çok fazla yaşanmışlık ve hikayelerle dolu olduğu için gizemli ve tercih edilen çiçeklerden biridir. Kokusu ve güzelliği kadar, şifa dağıtan bir çiçektir.