Fenix Palmiye, yedi adada farklı büyüklükteki dağınık popülasyonlarda meydana gelen Kanarya Adalarına özgüdür ve en büyükleri La Gomera’da bulunur. Bulut ormanının hemen altındaki nemli alanlardan varlığının genellikle yeraltı suyunu belirten yarı kurak alanlara kadar bir dizi habitatta 600 m ye kadar deniz seviyesinde yetişebilir.
Fenix Palmiye, ortalama 10 ila 20 metre uzunluğunda, bazen de 40 metreye kadar büyüyen geniş bir palmiyedir. Yapraklar, 4-6m uzunluğunda iğne ucludur. Küçük, beyaz dışı çiçekler 2 metrelik fırça benzeri saplarda büyür. Dişi ağaçlar kuşlara karşı cazip olan yaklaşık 2 cm sarı-turuncu bir meyveye sahiptir. Meyve tek bir büyük tohum içerir. Meyve posası yenilebilir ancak yemek yemeye değmeyecek kadar ince bir ete sahiptir. Fenix Palmiye, sağlamlık açısından en popüler palmiye türleridir. Kısmen kahverengi, lifli saçlarla kaplı geniş, zümrüt yeşili yaprak kaidelerinden oluşan kabuğa benzer bir gövdesi vardır. Koyu yeşil yapraklar ince ayrılır ve sapları daha açık yeşil renktedir. Palmiyeler, oldukça sert ancak kolaylıkla hasar görmezler.
- Fenix Palmiye, iyi bir drenaj ve yeterli ışık temin edilebildiğinde ve bir odada yeterli alana sahip olduklarında, büyümek ve bakımı kolaydır.
- Uzun yıllar boyunca yaşar ve yavaşça büyür, bu yüzden onu gösterebilmek için şimdiye kadar en azından 1-1.2m uzunluğunda olan bir Fenix palmiyesi satın alın, tam bir ihtişamdır.
- Fenix palmiye, güneş ışığında büyümeyi sever; ancak içeride süzülen ışığı sağlamak en iyisidir. Bir doğuya veya batıya bakan pencere bu palmiye yerleştirmek için çok iyidir.
- Ortalama oda sıcaklıkları 16 ila 24 ° C olmalıdır.
- Aşırı sulama yapmaktan kaçının ve Fenix Palmiye için iyi drenaj sağlayın. Saksı oluşturan karışımın tepesinde hafifçe kuru kalmasına ve daha sonra suyun içine bırakmasına izin verin.
- Suyun az olması, karışımın dinlenme süresince nemli kalmasına neden olur.
- Kış yaklaşırken, su miktarlarını yavaş yavaş azaltmaya başlayın.
Aktif büyüme başladığında, su miktarlarını yavaş yavaş artırın. Maksimum saksı büyüklüğüne ulaşıldığında, her sene birkaç santimetre taze saksı karışımlı bir üst saksıya taşıyın. Sonra dört yılda bir saksı tutma karışımı tamamen yenilenebilir. Kök sistemlerinin boyutunu ve sağlığını kontrol edin. Köklerin budaması gerekebilir.
Bahçecilik: Sağlamlığı (yaklaşık -10 ° C’ye kadar) olan Fenix palmiyesi, diğer hurma bölgelerinden çok daha fazla toprağa uyarlanmıştır. Bu, nispeten soğuk soğuğa sahip olmasıyla birlikte, onu dünyanın en yaygın palmiyelerinden biri haline getirir. Bahçıvanlar, bazen büyük gövde ile yaprakları ananas benzeri şekilde budar. Bu da palmiyeyi oldukça özelleştirir. Yavaş büyüyen bir palmiyedir. İdeal koşullarda, fideler filizlenmeden yaklaşık bir yıl içinde süslü yaprakları büyür ve yaklaşık 5 yıl içinde tam genişliğe yükselirler ve bu noktada bir gövde oluşturmaya başlarlar. Buna rağmen, yılda yaklaşık 30 cm artışı sağlayabilirler.
Fenix Ağacı Hastalıkları
Fenix palmiyelerde hastalığa hurma dokusunu besleyen böcekleri özenle besleyen palmiyeden palmiyeye taşınan bakteriler neden olur. Bu bakteriler genellikle sistematik olarak palmiyeyi kurutur. Tedavisi antibiyotikle sağlanabilir. Bir diğer palmiye hastalığı Fusarium solgunluğudur ve palmiyeler için yıkıcıdır. Böceklenmeler fenix palmiyesini çok çabuk etkiler, o yüzden böceklenmelere karşı bakımı yapılmalı ve aşılanmalıdır.
Fenix Palmiye Ağacı Fiyatları
Fenix palmiye, özel bir palmiyedir ve Palmiyelerin yaşı ve yetişkinliği palmiyenin fiyatını belirleyen özelliklerdendir. Türkiye’de de oldukça fazla Ege Bölgesi ve Akdeniz bölgesinde peyzajda kullanılan fenix palmiyeleri, özel milklerinde vazgeçilmez süsleridir. Fiyat aralığı çok geniştir, Büyüdükçe fiyatları artar. Günümüzde, 15 -20 cm’lik bir fenix palmiyesi 15 lira civarında bulunabilirken, 20 – 40 cm lik bir fenix palmiyesi 35 – 50 tl arasında değişmektedir. 3 metrelik bir fenix 1000 – 1500 lira arasında alıcı bulmaktadır.