Banyan ağacı, aslında bir incir ağacıdır. Ağacın meyvelerini kuşlar yiyerek, tohumlama yapmaktadırlar. Bu sayede ağaç dalları toprağa doğru inerek, ağaçtan ayrılmadan yeni bir gövde daha oluştururlar. Kuşlar sayesinde tohumlanarak kendiliğinden genişleyerek yetişir. Ağacın doğal özelliği gereği dünyada tektir. Banyan ağacı, saksıda bonsai olarak yetiştirilebilir. Ağacın odunsu yapısı değersiz olsa da, yüzyıllarca yaşayabilir. Normal havadaki nemle beslenerek yetişmektedir. Bu ağacı evde beslemek isteyenler için, bonsai şeklinde saksıda, her mevsim yetiştirilebilmektedir. Banyan ağancı evde bonsai şeklinde yetiştirmek için sadece internette satılan tohumları satın alabilirsiniz.

Banyan ağacı, dutgiller familyasına ait, dalları yere doğru inen bir ağaç türüdür. Dalları yere doğru inmesinden dolayı, tekrar toprağa kök salarak çoğalırlar. Afrika gibi çok sıcak bölgelerde yetişen bir ağaçtır. Ağaç, 4 metre yüksekliğe ve 3000 kadar gövdeye sahip, devasal büyüklükte bir ağaçtır.  20 metreye kadar yükselebilen ağaç, yüzyıllarca yaşayabilmektedir. Dünyanın en geniş ve ölümsüz ağacı olarak bilinir.

Banyan Ağacı Türkiye

Banyan ağacı, özelliği gereği Hindistan ve Afrika gibi çok sıcak bölgelerde yetişebilmektedir. Tek köküyle, sadece dallarının çoğalmasıyla, binlerce yeni gövde oluşturarak genişlemektedir. Dünyanın en geniş ağacı özelliğine sahiptir. Bu özellikleri barındıran Banyan ağacı Türkiye iklimine uyum sağlar mı diye düşünüldüğünde, bölgede en sıcak olan yerde yetişme ihtimali vardır. Ayrıca havada nemde olmalı ki, ağaç sıcak ve nemle buluşarak yetişebilsin. Bunun için en uygun bölge Akdeniz bölgesidir. Sıcaklık oranı diğer bölgelere göre yüksek ve güneşin kalma süresi daha uzundur. Ayrıca, denizel etkilerden dolayı da havada nem oranı yeteri kadar bulunmaktadır. Banyan ağacı bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, Akdeniz bölgesinde yetişebilir. Evde bonsai şeklinde yetiştirilmek istenirse de, internet üzerinden satılan tohumlardan alınarak, saksıda her mevsim ev içerisinde yetiştirilebilmektedir. Saksıda yetiştirilen Banyan ağacında mevsim fark etmediğinden, Türkiye’de de yetişebilmektedir.

Görsel Kaynak: bimbima.com

Banyan Ağacı Faydaları

Banyan ağacının bir diğer adı Hint inciridir. Ağacın meyveleri incire benzediğinden bu adı almıştır. Şifalı bitki özelliği gösteren ağacın, yaprakları ve yemiş kısmı kullanılmaktadır. Yemiş görünümünde aromalı kokuya sahip olan meyve, ağacın yapraklarından hazırlanan karışımdan sonra, çay veya kahveye eklenerek tüketilmektedir. Ferahlatıcı özelliğe sahip karışım çok fazla tüketilmemelidir.

Her bitki gibi yan etkisinin oluşabileceğini düşünerek, doktor kontrolünde tüketilmesi tavsiye edilir. Ferahlatıcı özelliği ile vücuda olumlu birçok faydası bulunmaktadır. Banyan ağacının diğer adı Hint inciri olarak geçmektedir. Hindistan’da yetişen ağaç, yüzyıllarca çoğalarak ölmeden yaşamasından dolayı, kutsal bir ağaç olarak sayılmaktadır. Ölümsüzlük ağacı olarak anılan ağacın kendisi ve meyveleri kutsal meyve olarak görülmektedir. İnsanlar ölümsüzlük ağacının verdiği meyvenin de şifa dağıttığına ve insanları iyileştirici özelliğe sahip olduğunu kanıtlamışlardır.

Banyan ağacı, her ülkede farklı isimlerle anılsa da, genellikle ağacın yaprak ve tohumları suda kaynatıldıktan sonra hazırlanan karışımın tüketilmesi konusunda, yaygın olarak herkes aynı yöntemi kullanarak şifa bulmaktadır. Uzmanlar, farklı kür tarifleriyle, cildi gençleştirici özelliğini ortaya çıkartmaya çalışmaktadırlar.

Görsel Kaynak: bimbima.com

Banyan Ağacı Nerede Yetişir?

Banyan ağacı, değersiz, kuru odunsu köklere ve dallara sahiptir. Bu görüntüsüne rağmen ağaç yüzyıllarca dayanabilmektedir. Dallarından biri kurusa dahi diğer kök ve dallara etki etmeden, çürümeden dayanabilirler. Dalları aşağı doğru yeni kökleri oluşturur. Bu döngüyü oluşturan özelliğe sahip olmasının nedeni, ağacın kendi yapısal özelliğ dışında, yetiştiği ortamın nem ve sıcaklık miktarı ile alakalıdır. Banyan ağacı bu durumda, nem ve sıcağın buluştuğu ortamlarda yetişebilmektedir.

Hint ağacı olarak da bilinene Banyan, Hindistan ve Güney Afrikada yetişmektedir. Bu bölgeler çok fazla sıcaklığa sahip olduğundan, ağacın gölgesi insanları sıcaktan koruyabilecek kadar büyük ve geniş bir ağaçtır. Çok sıcak bölgelerde yetişebilen ağacın meyveleri kuşlar tarafından yenilerek, doğal süreçte tohumlanmaktadır. Bu sayede ağaç gelişme göstermektedir. Sıcak ve nemin olduğu bölgeler dışında, banyan ağacının yetişebilmesi için, tohumlanması gerekmektedir. Ayrıca, evde her mevsim bonsai şeklinde küçük ağaçlar yetiştirilebilmektedir. Bunun için Banyan ağacı tohumu satın alarak, evde saksı içerisinde yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetiştirmek için, tohumun filizlendirilmesi yapıldıktan sonra, her çiçek bakımı gibi kaliteli bir toprak ile tohumlaması yapılır. Can suyu verildikten sonra da düzenli bakım ve sulama koşullarında, evde küçük bir ağaç yetiştirebilirsiniz.