Sarmaşık bitkisi, uzun dalının etrafında saran yaprakları ile evi ve dış mekanları güzelleştiren zarif bir bitkidir. Ev içinde önemli dekorasyon parçasını oluştururken birçok kişi için de önemli bir şekilde stres attıran bir bitki olma özelliğini de taşır. Tüm canlılar gibi bitkilerin de özenli ve düzenli bir şekilde bakıma ihtiyaçları vardır. Aksi halde sarmaşık bitkisi zaman içerisinde solarak yapraklarını dökecektir.
Sarmaşık ( Patos- Epipremnum) Bitkisinin Yetiştirilmesi Ve Sulanma Şekli;
- Sarmaşık bitkisi doğrudan güneş ışığından hoşlanmadığı için hafif güneş alan yerde ya da ışık olan yerde konumlandırılması yaprakları açısından daha doğru bir bakım şekli olacaktır.
- Aşırı soğukta yaprakları ve gövdesi donar. Aşırı sıcak istemeyen bir bitki olduğu için ılık ortamlarda durmalıdır.
- Hava akımından kolaylıkla etkileneceği için hava akımı olmayan yerde yetiştirilmesi doğru olacaktır.
- Toprağı için vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Yılda iki kez toprağı değiştirilmeli ve toprağına vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır.
- Patos bitkisi, asla diğer bitkilerle temas içerisinde olmamalıdır.
Sarmaşık Bitkisinin Çoğaltılması
Patos bitkisinin çoğaltılması bitki ev içerisinde ise bitkinin bir dalı alınarak çimlendirme yöntemi uygulayabilirsiniz. Bunun dışında en çok merak edilen diğer konu ise; duvar sarmaşık nasıl çoğalır sorusudur. Burada duvar dibinde olan bitkinin kökü alınarak çoğaltılabilir. Bu yöntem hem kolaydır hem de bitkinin toprakta tutunması için oldukça etkilidir.
Evde Sarmaşık Yetiştirmek Zararlımı
Evde yetiştirilen, bitkiler için genel kanı ise bitki evde bulunan kişilere zarar verir ya da buna benzer olarak, evde sarmaşık yetiştirmek zararlımı sorusudur. Evde sarmaşık yetiştirirken, sarmaşığın düzenli bir şekilde tozu alınırsa ve ev içi sürekli olarak havalandırılır ise evde sarmaşık ve diğer ev bitkileri yetiştirmek zararlı değildir. İnsan psikolojisi açısından da önemlidir. Evi içi ve dış mekânların görselliği açısından da önemlidir. Böylece yeşilin ferahlığı insan üzerinde de olumlu etki yaratacaktır. Bazı sarmaşık bitkileri zehirli olabilir, bunun için sarmaşığın cinsi, bitkiyi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alır. Temizliğe dikkat edilmesi en önemli noktalar arasında yer alır.
Sarmaşık Nasıl Sardırılır
Sarmaşık çiçeğini yeni dikim yaptığınızda sardırmanız için yapmanız geren öncelikle sarmaşık çiçeğinin biraz büyümesini beklemektir. Uzayan dalı tel veya ip ile sürdürmeniz durumunda sarmaşığınız uzamasını sararak yapacaktır.
Bazı cins sarmaşıklar ise duvara yapışma özelliği sayesinde herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendi başına duvara sararak gelişimine devam eder.
Sarmaşık çiçeği hem dış mekan hemde iç mekanda yetişen bakımı oldukça kolay bitki olmasıyla tanınmaktadır. Özellikle sürgün yaz aylarında veren bir bitkidir. Sarmaşık çiçeği kolay yetişen bir bitki olsa da fidesi kaliteli bir fide olmak zorundadır. Aksi takdirde bitki gelişimi yavaş ve zayıf olmaktadır. Bu nedenle kaliteli sarmaşık fidelerini tüm Türkiye’ye İstanbul küçükyalı çiçekçi şubemiz üzerinden kargo ile gönderimini sağlamaktayız.