Salon çiçeklerinin saksı değişimi zamanında, bilerek ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Çiçek saksısı nasıl değiştirileceği hakkında bir bilginiz yoksa yanlış yaparsınız ve çiçeğiniz ölebilir. Bu nedenle saksı değişimi iyice öğrenildikten sonra çiçeğe zarar vermeden titizlikle yapılmalıdır. Çiçek saksısı her zaman değiştirilmez. Her çiçek için saksı değişiminin bir zamanı vardır. Çiçeğin saksısı çiçek çok büyüdüğünde, toprağında böceklenme olduğunda ya da çok beğendiğiniz bir saksı bulduğunuzda keyfi olarak değiştirilebilir. Hangi sebeple olursa olsun tam zamanında ve özenerek bu işi yapmalısınız. Çiçeğinizi dikeceğiniz toprağın kalitesi ve köklerin zarar görmemesi çok önemlidir.

Saksı Değiştirme Sırasında Drenaj Nasıl Yapılır

Saksı değiştirilirken çiçeğin fazla suyunu atabileceğini drenaj noktası olan saksı altı deliklerinin kapanmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Saksı değiştirme sırasında drenaj nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi olduktan sonra saksı değişimi yapmalısınız.  Zira çiçek fazla suyunu atamazsa köklerden çürümeye başlar. Hiç anlayamadığınız bir şekilde birden ölür. Bu nedenle özellikle üstten sulanan çiçeklerde suyun saksı altlığına kadar inip inmediğine dikkat edin. Üstten döktüğünüz su alta hiç inmiyorsa drenaj delikleri kapalı demektir. Çiçeğinizin gelişimi ve ölmemesi için saksı değişiminde bu konuya çok dikkat etmelisiniz.

Kaynak: hobibahcesi.com

Salon Bitkilerinde Saksı Değişimi

Salon bitkileriniz olan çiçeklerinizin saksı değişimi gerekiyorsa Salon bitkilerinde saksı değişimi nasıl olur bilmeniz gerekir. Saksı değişiminde dikkatli olunmazsa çiçeğiniz ölebilir. Öncelikle yeni saksınızın eski saksıdan 1-2 boy büyük olması uygun olur. Çok büyük saksıya dikmek çiçeğin gelişimi için sağlıklı olmayacaktır. Şimdi saksı değişimini nasıl yapacağınızı aşama aşama sıralayalım.

  • Yeni saksıyı kireçsiz suda birkaç saat bekletin.
  • Çiçek toprağınızı organik çiçek toprağı olan kaliteli bir toprak seçin.
  • Yeni saksının üçte birini toprak ile doldurun. Bu işlemi yaparken saksının alt kısmındaki drenaj deliklerinin tıkanmamasına dikkat edin.
  • Çiçeğiniz sağ elinizin yüzük parmağı ile orta parmak arasına gelecek şekilde tutup saksıyı ters çevirin.
  • Çiçeğin köklerini hırpalamadan ana toprağı bozulmadan kalmayacak şekilde yeni saksıya oturtunuz.
  • Sonra yeni saksıya oturtup yanlarını toprakla doldurun.  Saksının üstünde iki santimetre kadar sulama boşluğu bırakın. Sulama payı bırakmaz iseniz vereceğiniz su toprak kuruduğu zaman saksı dışarısına taşacaktır.

Çiçeğinizin saksısını bu şekilde yeniledikten sonra çok fazla olmayacak şekilde su verin. Yeni ortamına alışırken çiçeğinizin daha çok güneşe ihtiyacı olacaktır. İlk bir hafta daha çok güneş gören bir yere koyunuz. Çok fazla olmamak şartıyla her gün püskürtme yöntemi ile az az sulayın.

Kaynak: cicekstra.com

Saksı Değiştirme Ne Zaman Yapılır

Çiçeklerin saksı değişimi her zaman ve her şartta yapılmaz. Saksı değişimi ne zaman yapılır konusunda bilgilenerek saksı değişimi yapınız. Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahardır. Fakat çiçek açtığı vakit kesinlikle saksı değişimi yapmayınız. Tam çiçekte iken saksı değiştirmek çiçeğinizi küstürür. İlkbahar ya da sonbahar mevsimlerini ve çiçeğinizin açmadığı bir zamanı seçerek saksı değişimi yapabilirsiniz.