Limon servi çamı, peyzajcılıkta en çok kullanılan bir bitki türüdür. Ayrıca limon kokulu olmasından dolayı, Limoni servi çamı denilmektedir. Tuzlu toprağa uyumlu endemik bir bitki türüdür. Yaprakları sarımsı yeşil rengindedir. Limoni servi çamının boyu, 13 metreyi geçebilir yapıdadır.
Türkiye’nin sert ikliminin yaşandığı iç kesimlerde, kışa pek dayanamaz. Kıyı kesimler, daha ılıman ve esintili olmasından dolayı, kışların sert geçmemesinden dolayı rahatlıkla yetişebilmektedirler.
Aşırı kireçli ve asitli toprakta yetişmez ve büyümezler. Sürekli gölge yerlerde bulunmaları sakıncalıdır. Dış mekân ve iç mekânlarda yetişebilen bir bitkidir. Fakat dış mekânda yetişmesi daha sağlıklı olmaktadır. Esinti ve sıcaklık seven bir bitki olmasından dolayı, daha rahat yetişebilmektedir. Ev ortamında, bir süre sonra köklerinde çürümeler meydana gelebilir. Toprağına bakım yapsanız da dış mekândaki gibi güzel yetişmez.
Limon Servi Neden Kurur
Limoni servi çamı yetiştiren kişiler, zamanla yapraklarında sararma ve kuruma fark etmişlerdir. Limoni servi neden kurur? Çünkü doğru sulama ve gübreleme yapılmazsa, çam bir süre sonra sararma ve kuruma başlar. Bitkiye çok fazla su verirseniz veya toprağını çok kuru bırakırsanız, çam kuruyacaktır.
Limon Servi Ne Zaman Ekilir?
Limoni selvi çamı özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır. Tohumları sert kabuklu yapıya sahiptir. İkinci yıl olgunlaşırlar. Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılır. Uygun koşulları bulduğu her yerde kolaylıkla yetişebilen, ince yapılı bir bitkidir. Bahçe ve parklarda dekoratif amaçlı kullanılarak, farklı şekiller verilerek kullanılır. Yapraklarını koparıp ovuşturduğumuzda, hemen dağılır ve etrafa limon kokusu yayılır. Yaz kış yeşilliğini korumaktadır. Sıcak Akdeniz ikliminde yetişmeyi sever. Rüzgâra dayanıklıdır ve soğuk havadan etkilenmezler. Saksı içerisinde uzun süre dayanıklılık göstererek yetişebilmektedir. Dış mekânlarda, 2 sene boyunca yetişebilmektedir. Bu tür çam fidanlarının, topraktan gerekli nemi alabilmesi için, ekim dikim zamanları çok önemlidir. Yazları kurak ve sıcak, sonbahar ve kışları yağışlı geçen Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde, Limoni selvi çamı ekimi için, en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Toprak sıcaklığı fidanlar için çok önemlidir. Özellikle ilkbahar aylarında ısınan toprağa, ekim yapılması verimli olacaktır.
Limoni Servi Büyüme Hızı
Limoni servi çamını yetiştirmede, toprak ve sulama önemli bir yere sahiptir. Toprağın kuru kalmaması ve eşit şekilde nemli bir yapıda olması gerekmektedir. Gerekirse doğru gübreleme ile toprağın mevsiminde sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Sulamanın çok veya az verilmesi bitkiye fayda sağlamayacaktır. Limoni servi büyüme hızı, bulunduğu ortama göre değişiklik göstermektedir. 13 metreyi geçen boylarda görebilmek mümkündür. Bakımı yanlış yapılan çamın, boyları büyümez ve yaprakları sararır. Çamın bulunduğu ortam havadar ve güneş alan bir bölge olması gerekmektedir. Zamanında yapılan budama ile de yapraklarının hava almasını sağlamış olursunuz. Zamanında buda yapılmazsa, sadece dağınık büyümektedir.
Her ay düzenli budama yapılması halinde düzgün ve şekilli durmaktadır. İlkbahar aylarından sonra, çamın suyuna bitki besinleri ve vitaminler ekleyerek, sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz. Limoni selvi çamını çoğaltmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Çelik yöntemi, tohumlama yöntemi ve aşılama yöntemi ile çoğaltmak mümkündür. Gerekli koşullar hazırlandığında, limoni servi çamı, sağlıklı şekilde büyümeye devam edecektir. Düzenli budama ile daha iyi görüntü elde edebilirsiniz.