Japon şemsiyesi bakımı çok kolay bir bitki türüdür. Uzun süre dayanıklı olan bu bitkiler, yıllarca yaşayabilmektedirler. Bitkinin doğada çeşitleri bulunmaktadır. Ofis ve evleri süsleyen dekor bitkisi olarak kullanım alanları bulunmaktadır. Japon şemsiyesi bakımı konusunda bilgilendirme yapalım:
- Japon şemsiyesi, direk güneş ışığına kalındığı saatleri sevmez. Direk güneşe maruz kalması solmasına neden olabilir. Aydınlık yerde muhafaza edilebilir.
- Çok az ışığın bulunduğu, karanlık ortamlarda da yetişemez. Yaprakları solar.
- Japon şemsiyesinde sulama yapılırken, toprak üzerinden sulama yapılmalıdır. Suyun bütün toprağa eşit şekilde dağıldığından emin olunmalıdır.
- Japon şemsiyesi çiçeğinin yazın haftada 2 defa, kışın ise haftada bir defa sulanması önerilmektedir. Sulama esnasında, sulama yapılan kap aynı ölçüde olması gerekmektedir.
- Bitki kurumaya başladığında sulama yapılmalıdır. Toprağı elinizle kontrol ederek, nemine bakılmalıdır. Eşit şekilde sulanmasına dikkat edilmelidir. Saksının alt tabağında su birikmesi oluşmuşsa, suyunun dökülmesi sağlıklı olacaktır. Zamanla kirli su, koku ve böceklenmeye neden olabilir.
Genel olarak bu bilgiler doğrultusunda Japon şemsiyesi bakımı yapılırsa, uzun yıllar dayanıklı çiçek yetiştirebilirsiniz. Japon şemsiyesi çiçeği anlamı, bitkinin görünümünün şemsiyeye benzemesinden kaynaklanmaktadır.
Japon Şemsiyesi Budanır Mı? Bitkiye Neler Zarar Verir?
Japon şemsiyesi çiçeği, narin dalları olan bir bitki olduğundan dolayı, bitki hava akımının olduğu yerlerden uzak tutulmalıdır. Kapı ağzından, pencere kenarından ve cereyan alabileceği ortamlardan uzak tutulması gerekir. Bulunduğu ortam gereği, hava sıcaklığı15 derecenin altına düşmemelidir. Zamanla yapraklarında sararma ve solma meydana gelebilir. Köklerinin kırılıp çürümemesi için, saksısının çok sallanmaması gerekir. Japon şemsiyesini budayarak, daha fazla yaprak açmasını sağlayabilirsiniz. Budama işlemini yaparken, solan kuruyan yaprakları yerinden kestikten sonra, budanan dalların hava akımına uğramaması için üzerinin kapatılması gerekir. Budanan dalı, soğuk silikon veya mum ile kapatabilirsiniz. Çiçeğinizin toprak değişimi geldiğinde, değişim için nisan ayı tercih edilmelidir. Saksıyı, bulunduğu saksıdan biraz daha büyük bir saksıya almanız, daha sağlıklı olacaktır.
Genel olarak çiçeğinize bakım yapılırken, eğer sağlıklı olduğunu görüyorsanız, vitamin desteği vermenize gerek yoktur. Saksı çiçeklerinin genel özellikleri, aydınlık ortamlarda daha iyi yetişmeleridir. Evde saksıda bulunan çiçek, karanlık ortamda yetişirse, yaprakları solmaya ve dökülmeye başlar. Ev içerisinde gün ışığı ortamında yetiştirilmeye çalışmalıdır. Eğer Japon şemsiyesini evde çoğaltmak istiyorsanız, sağlıklı yapraklarını budadıktan sonra, başka bir saksı içerisine dikerek yapabilirsiniz. Japon şemsiyesine en büyük zarar verecek durum, yanlış sulamadır. Sulama yapıldığında saksıda delikler yoksa su birikerek çamurlaşır.
Toprağın kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Japon şemsiyesi, palmiyenin minyatürü gibi görünmektedir. Yapraklarının aşağıya doğru şemsiye gibi açılmasından dolayı, Japon şemsiyesi çiçeği anlamı taşımaktadır. Japon çiçekleri bakımı dikkat ve özveri isteyen türlerdir. Narin ve kırılgan bitkiler olarak bilinir. Dekoratif amaçlı kullanıldığında, çok hoş görüntüler elde edilebilmektedir. Eski Mısır’da, papirüs bitkisinin yaprakları ezilerek, özel papirüs kâğıtları üretilmekteydi. Tarihte bilinen ilk kâğıtlar, papirüs bitkisinden yapılarak üretilmekteydi. Japon şemsiyesi de papirüs bitkisinin türündendir. Sıcak ve tropik bölge bitkisidir. Yeşil ince uzun yaprakları ile, bazen çimlerden ayırt etmesi zor olabilmektedir. Japon şemsiyesi, sıcağı sevmesinden dolayı akvaryumda bile yetişebilen bir bitkidir.
Japon Şemsiyesi Çiçeği Çoğaltma
Japon şemsiyesi çiçeği dal dal olan yapısından dolayı en kolay kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Saksı dibinden çıkan yavru kökleri ana gövdeye zarar vermeden alarak bir su içerisinde 3 gün bekletip iyi bir toprak ile yeni saksıya dikebilirsiniz.