Günebakan namı diğer ayçiçeği, gündöndü gibi farklı isimlerde de kullanılmaktadır.
- Mitolojik aşk hikayesinden gelen adı ile “ sana tapıyorum ” anlamını taşımaktadır.
Bazı çiçeklerde yaşanmış olaylardan sonra isimleri çok farklı anlamlar ifade etmektedir. Ayçiçeği Türkiye’de yoğunlukla Marmara bölgesinde yetişmektedir. Türkiye’de günebakan çiçeği adı olarak bilinir ve kullanılır. Güneşin olduğu yere dönük oldukları ve güneş gördükleri yerde daha büyük oldukları görülmektedir.
Ayçiçeği Neyi Temsil Eder?
Ayçiçeği mitolojik hikayesi ve anlamından dolayı, hayranlığı ve romantikliği simgeleyen çiçekler arasında yer almıştır. Bulunduğu ortama neşe ve sıcaklık katan, görüntüsü ve farklılığıyla herkesi kendine hayran bırakan bir çiçektir. Her gün güneşe dönük ritüelleri ile insanları kendisine hayran bırakmaktadır. Akşama kadar güneşe dönük yüzleri ile güneşten beslenirler. Akşam olup güneş gittiğinde ise boyunlarını bükerler. Ertesi gün güneş çıktığında tekrar güneşe dönük yüzleri ile açarlar. Her gün devam eden bu ritüel, çiçekler arasında en romantik çiçek olma özelliği göstermektedir. Ayçiçekleri güneşe bakarak, mitolojik hikayedeki anlamı gereği, sana tapıyorum anlamını da simgelemektedir.
Ayçiçeği Hikayesi
Genellikle her çiçeğin bir hikayesi bulunur. Ayçiçeği de bunlardan biridir. Bir zamanlar köyün birinde bir kız yaşarmış. Güneş her gün güneş arabasıyla gökyüzünden geçerken, Köylü kızı güneşe aşık olmuş. Çok utangaç ve güzel olan köylü kızı aşık olduğunu güneşe söyleyemez. Sürekli sabahtan akşama kadar güneşe bakar. Ve zamanla ayçiçeğine dönüşürmüş. Köylü kızı güneşe olan aşkından ayçiçeğine dönüşmüştür. Mitolojik olarak farklı hikayeleri bulunan ayçiçeğinin bir diğer hikayesi de şöyledir. Mitolojik dönemlerde, Apollon yani güneş tanrısı kırlarda gezerken, bir kızı görür ve ona aşık olur. Daha sonra kız da Apollon’a âşık olduğunu fark eder. Uzun bir süre birlikte vakit geçiren aşıklar, Apollon’un birden nedensizce ortadan kaybolmasıyla son bulur. Kız öyle aşık olmuştur ki, dizleri üzerine çökerek tanrıya yalvarır. Bunu duyan tanrı, kızı günebakan çiçeğine dönüştürür. Böylece gündüz ortaya çıkan güneşe dönük ayçiçeği, akşama kadar güneşi seyretmektedir. Akşam olduğunda ise, boynunu bükerek, güneşin tekrar çıkmasını sabırsızlıkla beklemektedir.