Barbunya gerekli iklim koşulları sağlandığında, iyi verim sağlayan baklagiller arasında yer almaktadır. Barbunya sınıfından kaliteli verim sağlamada en önemli nokta, barbunya bakımı koşullarının sağlanmasıdır. Protein bakımından zengin bir sınıfında olan barbunya, özellikle Ege bölgesinde çok fazla tüketilmektedir.
- Barbunya dekar veriminde, ekilen tohumun kalitesi önemlidir.
- İri ve kaliteli barbunya tohumu, hasadının kolay yapılmasını da sağlamaktadır.
- Barbunya ekiminde toprak önemlidir.
- Eğer kapalı ortamda barbunya yetiştirilecekse, her mevsim ekimi yapılabilir.
- İlkbahar aylarında barbunya tohumunun ekilmesi, tohumun soğuktan zarar görmesini engelleyecektir.
Barbunyadan iyi verim alabilmenin bir diğer yolu da bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerektiğidir. Barbunya tohumu ekilmeden önce toprağının havalanmış olması gerekmektedir. Tohumlar çimlendikten sonra gübre desteği yapılmalıdır. Toprağının kuru kalmamasına dikkat edildiğinde, barbunya verimi yüksek olmaktadır. Barbunya yetiştirilecek toprak ve barbunyanın tohumuna dikkat edildiği takdirde, 1 dekarda 1,5 2 ton verim alınabilmektedir. Bu süreçte bakımı konusunda püf noktalara da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Barbunya Dekar Verimi
Barbunyanın yemek çeşitlerinde farklı tariflerde tüketildiğini görebiliriz. Özellikle, Ege bölgesinde zeytinyağlı olarak bolca tüketilmekte ve farklı çeşitlerde barbunya görebilmek mümkündür. Nişastalı ve bol vitamine sahip bir besindir. Lif açısından zengin bir besin olması, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcı olmaktadır. Antioksidan özelliği ile vücuttaki mikropların yok edilmesinde yardımcı olur. Kas sistemini güçlendirdiği gibi sindirim sistemine de faydalıdır. Barbunyanın şekil ve özelliği bakımından farklı çeşitleri bulunmaktadır. Oturak yani casa barbunyası ve sırık barbunya olarak farklı çeşitlerde barbunya bulunmaktadır. Görüntü olarak farklılıkları olsa da vitamin açısından aynı özelliği göstermektedir. Farklı çeşitlerde olan barbunyaların toprağı ve tohumuna dikkat edilirse iyi verim alınabilmektedir. İri ve kaliteli barbunya verimi almak için barbunya bakımının dikkatli yapılması gerekmektedir. 1 dekarda 2 tona yakın barbunya hasadı yapmak tamamen bakım, toprak ve tohumla ilgilidir. Tohum seçimi ve zamanında ekimi yapılmasıyla, yüksek kalitede hasat alabilirsiniz.
Oturak Barbunya Çeşitleri
Oturak barbunya, diğer adıyla casa barbunya çeşidi, erkenci yani 2 aylık barbunya çeşididir. Oturak barbunya çeşidinden çok yüksek verim alınabildiği gibi, bitki çok güçlü yapıdadır. Hasat konusunda, fazla ve hızlı verim alınabilen bir çeşittir. Yapı olarak, düz ve gösterişli renge sahip bir barbunyadır. Genellikle en çok tercih edilen barbunya çeşidi olarak pazarlarda yerini almaktadır. Vitamin olarak da değeri yüksek baklagiller arasında yer almaktadır.
Sırık Barbunya Çeşitleri
Sırık barbunya, her barbunya çeşidi gibi bakımı iyi ve doğru yapıldığı takdirde 15 santime kadar uzayabilen yapıdadır. Sırık barbunyanın kabukları kırmızı renktedir. Taneleri olgun, rengi krem renkli ve üzerinde benekleri vardır. Koyu bir renge sahiptir. Vitamin olarak da sırık barbunya faydalı bir besindir. Özellik bakımından ve ebatları bakımından çeşitleri değişse de barbunya faydalı bir besindir. Ege bölgesinde zeytinyağlı olarak yapılarak, sofralarda yerini almaktadır.