Çam ağacı bitkisi hem ülkemizde hem de birçok ülkede yetişebilmektedir. Özellikle ormanlarda geniş bir alan kaplamaktadır. Ülkemizde yine özellikle Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Ağaç dikim festivallerinde ve hatıra ormanlarında çoğunlukla çam ağacı kullanılmaktadır. Her ortamda yetişebilen iğne yapraklara sahip bitkilerdir. Bakıma çok ihtiyacı yoktur fakat yinede bakımı iyi yapıldığı sürece çevremizde iyi bir görüntü verecektir. Çok uzun ömürlü bitkilerdir ve kolay kolay ölmezler, kuruma yaşamazlar.
Çam Ağacı Neden Kurur?
Çam ağacı dayanıklılık bakımından oldukça önemli bir ağaçtır. Bazı çam ağaçlarının yaklaşık 1000 yıl bazılarının ise 150-200 arası yıl yaşayabildiği söylenmektedir. İğne yapraklı olması özelliğinden dolayı genellikle suya ihtiyaç duymazlar. Uzun yıllar yaşayabilen bu ağacın bazı olumsuz durumlarda kuruma ihtimalleri de vardır. Genellikle doğal ortamlarda yetişen çamlardan çok şehir ortamında yetiştirilmeye çalışılan çamlarda kuruma olayı görülebilmektedir. Çünkü ilk dikim aşamasında ağacın dikildiği çukura bazen fazlaca taş konmaktadır.
Bu fazla konan taş hem ağacın köklerine suyun ulaşmasına engel oluyor hem de ağacın boğulmasına neden olarak kurumasına yol açmaktadır. Kuruyan ağaç ise hemen yapraklarını döker ve en sonunda ölür. Bunun dışında bazı hastalıklardan dolayı da kuruma olabilir. Mantar hastalığı bunlardan en önemlisidir. Doğal bir afet olan kuraklıkta çam ağaçlarının kurumasına neden olur. Yeni dikilen bir çam ağacı suyu pek sevmez. Bu yüzden fazla su verilmemelidir. Aşırı su verilmesi de ağacın kurumasına neden olabilmektedir. Su faktörü her zaman önemli olduğu gibi çam ağacında da görüldüğü gibi önemli bir faktördür. Aşırı sulama yapıldığında kök her zaman ıslak kalacağı için bu da kurumaya neden olabilir.
Çam Ağacı Suyu Sever mi?
Çam ağacı yaz kış hayatta kalabilen bir bitki olma sebebiyle suya oldukça dayanıklı bir bitkidir. İlk dikim zamanında kesinlikle suyu sevmez. Yapılan sulama direkt kurumasına neden olabilir. Buna fazlasıyla dikkat edilmesi gerekir. İğne yapraklı bir yapıya sahip olması nedeniyle suya çokta ihtiyacı yoktur. Çünkü geniş yapraklı bitkilere göre daha az su kaybı yaşarlar. Büyüdüklerinde ise ihtiyacı olan su miktarını gerek yağış sularından gerekse yeraltı sularından temin edebilmektedir. Kök kısmından gerekli mineralleri suyolu ile alabilirler.
Çam Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Çam ağacının en büyük özelliği yukarda da bahsettiğimiz gibi dünya çapında yetişebilen ve her koşula dayanıklı bir bitkidir. Dayanıklı olması nedeniyle verimli her türlü toprakta yetişir. Toprağın çam dikimine uygun olması çok önemlidir. İğne yapraklı olmasından dolayı her mevsime uygun ve dayanıklıdır. Özellikle kış mevsiminde bunu rahatlıkla görmekteyiz. Bu ağaç uzun yıllarca yaşayabilen bir ağaç türüdür. Çam ağacının kullanıldığı endüstri ise keresteciliktir. Dünya çapında yaygın olmasından dolayı bu alanda sanayisi de gelişmiştir ve ticareti yapılmaktadır. Çam ağacı eğlence sektöründe de kullanılmaktadır. Birçok kutlamalarda süs olarak kullanılır. Yine yılbaşı kutlamalarında da sıkça kullanılan bir objedir.
Çam Ağacı Çiçek Açar mı?
Çam ağacı diğer bitkiler gibi bariz bir şekilde çiçek açan bir tür değildir. Ormanlık alanlarda gördüğümüz gibi kozalak dediğimiz bir çiçeğimsi yapısı vardır. Bu kozalak ilk ortaya çıktığında kapalıdır. Daha sonra gün geçtikçe bu tıpkı bir çiçek gibi açılır. En son aşamaya geldiğinde ise dalından düşer. Kozalak dediğimiz bu yapı içerisinde çam tohumu taşımaktadır. Bu şekilde çam ağacının devamlılığı sağlanmaktadır.
Çam Ağacı Çeşitleri Nelerdir?
Çam ağacı geniş bir coğrafyaya yayılmış bir bitki olmasının yanında birçok çeşidi de bulunmaktadır. Hem yetiştiği iklime göre hem de toprak yapısına göre çeşitlilik göstermektedir. Çam ağacı çeşitleri şunlardır:
1) Kızılçam
2) Karaçam
3) İran çamı
4) Halep çamı
5) Sarıçamdır.
Bu kadar çeşitlilik göstermesi geniş bir alana yayılmış bir bitki olduğunun en iyi göstergesidir.
Değerli arkadaşlar. Bir sorum olacak
Evimde 1.5 boyunda bir çam agaci besliyorum alttan dallari kurumaya basladi sebebi nedir. Ve hangi aralıklarla sulama yapmalıyım ve nekadar su vermeliyim. Düzenli olarak bakabilmem için bu konuda yardımcı olurmusunuz.
Merhaba hangi tür çam ağacı ?
Ev içerisinde bakımı ugyun olarak arocaria cinsi çam ağacıdır. Diğer türler ev içi bakıma uygun olmadı için sararması normaldir.