Cam güzeli çiçeği Afrika kökenli bir çiçektir. Kırmızı, mor, somon, beyaz, pembe ve kırmızı renkte çeşitleri ile doğada fazlaca bulunmaktadır. Balkonları, bahçeleri ve evleri süsleyen camgüzeli aynı zamanda, kına çiçeği adıyla da bilinmektedir. Açık havayı ve esintiyi sever. Her çiçek gibi güneş almayı sever. İlkbahar ve sonbahar aylarında yaprakları kırmızı ve yeşile dönük renklerde olur. Hava sıcaklık koşulları iyiyse devamlı çiçeklerini koruyabilir. Çok dalları olan bir çiçektir. Boyları ise 30 cm ile 1 metre arasında değişebilmektedir. Güneşi çok seven bir çiçek olmasından dolayı, genellikle pencere önlerine konulması, camgüzeli adını almasına neden olmuştur. Camgüzeli çiçeğinin bakımı çok kolay olduğundan dolayı, çok sık tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır. Bakımı konusunda mutlaka aşağıdaki önerileri uygulamalısınız.
- Sulaması yapılırken, toprak tamamen kurutulmadan, nemli kalacak şekilde düzenli olarak sulanması gerekmektedir.
- Çok sıcak ve çok soğuk havalara karşı dayanıksızlardır. Direk ışığa maruz kalmayı sevmezler.
- Eğer cam güzeli çiçek açmıyor diyorsanız, bunun nedeni düzgün sulama yapmamanızdan kaynaklıdır.
- Toprak kuru kalmayacak şekilde, nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Özellikle, budama işlemi yaparak, dallarının hava almasını sağlamış olursunuz.
- Destek olarak bitki vitaminlerini kullanarak da çiçeğinizin açmasını sağlayabilirsiniz.
Cam Güzeli Çiçeği Çeşitleri
Camgüzeli çiçeği kına çiçeği familyasından gelen bir çiçek türüdür. Mor, somon, kırmızı, beyaz ve pembe gibi farklı renklerde çeşitleri bulunmaktadır. Cam güzeli çiçeği çeşitleri, doğada 500 doğal ve kültür türü bulunmaktadır. Bu çiçekler, yıllık 50 60 cm kadar boy atabilmektedir. Kırmızı renkli alacalı yaprakları vardır. Yaz boyunca bu çiçekleri tek renkte veya iki üç rengi bir arada görebilmeniz mümkündür. Yeşil köklerinden taç yapraklarına kadar bazıları alacalı renklerde oluşmaktadır. Çiçek yapraklarının boyları 2 ile 5 cm arasında değişmektedir. Evde saksıda yetiştirilebilen camgüzeli, balkonda veya pencere önünde güzel görüntüler sunmaktadır. Camgüzeli çiçeğinin çeşitleri tohum özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Tohum ekimini zamanında ve dikkatli yaparsanız, farklı renklerde camgüzeli çiçeği yetiştirebilirsiniz.
Cam Güzeli Çiçeği Anlamı
Camgüzeli çiçeği adını, evlerde pencere önünde daha iyi yetişebildiği için bu adı almıştır. Pencere önlerine, uzun saksılarda konulan camgüzeli çiçeği, çoğu bayanın da pencereden dışarıyı izlemesi ile camgüzeli adının almasına neden olmuştur. Pencere önünde güneş alan ve sıcak ortamda yetişen çiçek, görsel olarak çok güzel renklere sahip olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Camgüzeli çiçeği anlamı buradan gelmektedir. Bakımı kolay olduğundan dolayı, evlerde süs olarak kullanılmaktadır. Bahçe ve park alanlarında toplu halde bordür olarak kullanıldığında, güzel bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Doğal ortamda yetişebilir fakat bol su alan bölgelerde bozulmalar yaşanabilir. Eğer çok soğuk ortamlarda yetiştirmek istiyorsanız, tohumları için sera alanını kullanmanız gerekmektedir.
Sıcak yastıklara ekilerek, tohumlanması gerçekleşmektedir. 2 3 hafta sonunda çimlenen tohumlar, ilkbahar aylarına doğru, hava ve toprak ısınmaya başladığı anda, havadar bir ortamda toprağa ekilir. Toprağa ekimi yapılırken, 30 35 cm aralıklarla dikilmesi, çiçeğin kolay gelişmesine neden olacaktır. Verimli ve kaliteli bir çiçek yetiştirmek için, çiçeğin yetiştiği zamanları iyi takip etmelisiniz. Günlük su ihtiyacını, özellikle sıcaklık ihtiyacını karşıladığınızda kaliteli bir çiçek yetiştirebilirsiniz. Evinizde sürekli çiçeğin yerini değiştirirseniz, çiçekte bozulmalar görülebilir.