Cemali güzel çiçeği isminden de anlaşılacağı gibi güzelliği ile ünlü bir çiçek türüdür. Cemal yüz anlamına gelen bir kelimedir. Cemali güzel çiçeği de yüzü yani yapraklarının güzelliği ile bilinen bir çiçektir. Coleus, kolyos, kolyoz isimleri ile de bilinen cemali güzel çiçeğine halk arasında yaprağı güzel denilmektedir. Lamiaceae yani ballıbabagiller familyasının Solenostemon cinsine bağlıdır ve çeşitli türleri bulunmaktadır. Yaprakları adeta bir renk cümbüşünü andırır. Yapraklarında yeşil, kırmızı, pembe, sarı, beyaz renkleri aynı anda görebilirsiniz. Hem bahçe ve balkonlarda hemde salonlarda süs bitkisi olarak muhteşem güzelliği ile göz doldurur. Bakımı çok zor olmayan bir çiçektir. Çok narin bir yapısı olmadığından bakımı kolaydır. Yalnızca soğuğa dayanıklı olmadığından yazın açan çiçeklerinden tohumunu almanız gerekir ki ilkbaharda tekrar ekebilirsiniz.
Kolyos çiçeğini bahçede ya da evde yetiştirebilirsiniz. Bakımı kolay bir çiçek olan kolyos hızla büyüyüp çoğalan bir çiçektir. Bakımı için gerekli şartları şunlardır.
- Bahçeye dikecekseniz aralarında 30 cm mesafe bırakarak dikmelisiniz. Saksıda yetiştirecekseniz her saksıya bir kök dikmelisiniz.
- Kolyos her tür toprakta yetişir. Toprak seçmeyen bu bitki humuslu doğal toprakta çok daha hızla büyüyecektir.
- Kolyos çiçeği suyu seven bir çiçektir ancak çok fazla sularsanız kökleri çürüyebilir. Bu nedenle toprağı kurudukça su vermek uygun olacaktır.
- Direk güneşe maruz kaldığında yaprak renkleri bozulup kuruyabilir. Bu nedenle bahçede çok güneş almayan gölge bir yere dikebilir. Saksıda büyütecekseniz direk cam kenarı değilde dolaylı güneş gördüğü bir köşeye yerleştirebilirsiniz.
- Kolyos çiçek açtığında tohum alacaksanız yan tarafından bir çiçek dalı bırakıp üstte büyüyen çiçekleri budamalısınız. Zira çiçek açmak için gücünü harcadıkça yaprak güzelliği bozulacaktır.
Kolyos Çiçeği Faydaları
Kolyos çiçeği anavatanı olan Hindistan’da halk arasında hastalıklara şifa olarak kullanılan bir çiçektir. Ülkemizde bitkisel şifa olarak kullanımına pek rastlanmasa da çok faydalı bir içektir. Gaz çıkarma, şişkinlik, karın bölgesi rahatsızlıkları, sindirim sistemi hastalıkları, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kolyos çiçeği yaprakları Hint halkı tarafından kullanılmaktadır. Kolyos yaprakları forskolin isimli maddenin tek kaynağıdır. Forskolin maddesi kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, dolaşım hastalıkları, astım, bronşit gibi pek çok hastalığa fayda sağlamaktadır. Bu özelliği ile tıpta ve ilaç sanayinde kullanılan bir bitkidir. Kolyos yapraklarının büyüleyici güzelliği ile insan psikolojisine de çok iyi gelen bir çiçektir.
Kolyos Çiçeği Zararları
Kolyos çiçeği toprağında fazla sulamaktan kaynaklı oluşabilecek hastalıklardan dolayı zararları ortaya çıkabilen bir çiçektir. Toprağında hastalık belirtileri ya da çiçeklerinde bir değişim gördüğünüzde hemen evden çıkartıp toprağını değiştirip hastalığın geçmesini beklemelisiniz. Kolyos çiçeğinde kök çürüklüğü, kurşuni küf ve yaprak lekesi hastalıkları görülmektedir. Oluşan bu hastalıklar sonucunda ise; Nematod, beyaz sinek ve unlu bitler gibi zararlı maddeler ortaya çıkabilmektedir. Hastalık belirtisi gördüğünüzde hemen önlem almanız iyi olacaktır. Çiçekte oluşan böyle bir hastalık sonucunda hem diğer çiçeklerinize de hastalık bulaşır hemde evi saran sinekler ve bitler sizin sağlığınız içinde iyi olmayacaktır. Çok nadir rastlanan bu hastalıkları bilmek ve önlem almak yararınıza olacaktır.
Kolyos Çiçeği Özellikleri
Kolyos çiçeğinin anavatanı Hindistan’dır. Ayrıca Afrika ve Asya’nın tropik bölgelerinde de yetişir. Kolyos çiçeğinin doğada 150 türü bulunmaktadır. Yapraklarının güzelliği ile bilinen kolyos çiçeğinin yapraklarında yeşil, kırmızı, mavi, sarı, beyaz renkleri bir arada görmeniz mümkündür. İlkbaharda mavi ve eflatun renklerde küçük çiçekler açar. Yapraklarının güzelliği ile evlerinizi süsleyebilecek muhteşem bir çiçektir.