Reçel yapımı oldukça basit gibi görünse de bazen gereğinden fazla zaman almaktadır. Genel olarak meyvelerden yapılan reçellere alışan bir yapımız vardır. Sofralarımızda genellikle meyve reçeli bulunmaktadır. Çilek, böğürtlen, ahududu, vişne, şeftali, kayısı reçelleri en çok tercih edilen meyveler arasında yer almaktadır. Bu meyveler dışında bir de çiçek yapraklarından yapılan reçeller bulunmaktadır.
Çiçekler İle Reçel Nasıl Yapılır?
Öncelikle hangi çiçekten reçel yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Genellikle gül ile reçel yapıldığından dolayı anlatımı gül üzerinden gerçekleştirmek istiyoruz. Gül ile reçel yapımı diğer çiçeklere göre daha çok tercih edilmekte ve yapraklarının kolay dağılmasından dolayı daha kolay olmaktadır.
Öncelikle reçel yapmak istediğimiz gülleri belirlememiz gerekiyor. Eğer bahçeden toplanılacaksa günün ilk saatlerinde gün ışığı çok vurmadan güllerin toplanması tavsiye edilmektedir. Toplanan güller saplarından ayrıldıktan sonra her yaprağı özenle bir leğene koyulur. Bu yapraklar temizce yıkandıktan sonra suyu süzülüp bir tencereye konulur. Reçel tatlı bir yiyecek olduğundan dolayı şeker miktarı tamamen kişinin zevkine göre ayarlanmalıdır. Ama yine de ufak bir örnek olması açısından mesela şeftali reçeli yaparken kullandığımız her orta boy şeftali için bir bardak şeker kullanmaktayız. Bu çiçek reçellerinde damak zevkine göre ayarlanmaktadır. Yıkayıp suyunu süzen yapraklarımızın üzerine şeker ilavesi yaptıktan sonra en az üç saat olacak şekilde dilerseniz geceden sabaha kadar şekerin erimesi için kapağı kapalı olarak bir tencerede bekletmelisiniz.
Şeker Ayarlamasını İyi Yapın
Şekerler eridikten sonra yapmanız gereken ilk işlem tencereyi kısık ateşte ocağa alarak kaynayana kadar pişirmeniz olacaktır. Reçel kaynamaya başladıktan sonra on beş dakika kadar kaynatılmalıdır. Kıvamı aynı şeker ölçüsünde olduğu gibi yine kişinin zevkine göre ayarlanmalıdır. Bazıları sıvı olan reçelleri severken bazıları sadece tanelerden oluşan yani gül yapraklarından oluşan reçelleri sever. Bu yüzden kaynatma süresi her ne kadar on beş dakika dense de kıvamına arada bir göz atmakta fayda var. Reçel piştikten ve istenilen kıvama ulaştıktan sonra yapılması gereken temiz bir kavanoza boşaltıp bir gece dolapta bekletmektir. Reçel bir gece dolapta bekletildikten sonra kullanılırsa dinlenmiş olacağından dolayı tat almak ve istenilen kıvama ulaşıp ulaşmadığını bilmek daha kolay olacaktır.
Reçel yapımı oldukça basit görünse de aslında çiçek reçeli yapımı bir kademe daha zordur. Her çiçekten reçel yapılmayacağı için öncelikle hangi çiçekten reçel yapalım diye karar verme aşamasında birkaç çiçek deneyebilirsiniz. Gül, papatya, kabak çiçeği, ayva yaprağı bunlar en bilinen çiçekler olsa da yenilmesinde bir sakınca görmediğiniz her çiçeği deneyebilir tecrübelerinizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
Her kahvaltı sofrasında özellikle kış aylarında vazgeçilmezler arasında olan reçel, çiçeklerden yapılan reçel olarak hem farklı bir lezzet sunacak hem de damak zevkinize yeni bir tat katacaktır.