Domates her evde devamlı bulunan ve tüketilen yemeklerin olmazsa olmazı sebzeleri başında gelmektedirler. Tek yıllık bir bitki olup ana vatanı perudur.  İlk olarak Türkiye’de 1900 yılında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Domates içerisinde bol miktarda vitamin bulunmaktadır. Bunların başın  A, B1, B2, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunmaktadırlar. Salça yapımı olarak yaklaşık 5 kg domates’den 1 Kg salça çıkmaktadır.

Domatesin boyu ortalama olarak 120 cm ye ulaştığı zaman yaprak budama zamanı geldiği anlaşılmaktadır. Yaprak alımında bitkinin ilk önce hasadı tamamlamış olması veya hasada gelmiş domateslerdeki ilk salkıma kadar yapraklar alınmalıdır.

  • Domatesi yetiştireceğiniz yer mutlaka güneş almalıdır.
  • Domatesi aşırı rüzgardan korumak gerekmektedir. Aksi halde fideler kırılabilir. Eğer ki domates hafif rüzgar alan bir yerde ise ince bir çubukla fideyi sabitlemek gerekir.
  • Domatesin güneşten aldığı ışığı kendi için kullanması gerekmektedir. Bu sebeple de saksıda ve fidelerde bulunan yabancı maddeler sürekli temizlenmelidir.
  • Sulama işlemlerine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Hasat döneminde fazla sulanmasa bile fide dönemlerinde haftada 2 3 kere sulanması gerekmektedir.
  • Budama işlemleri düzenli ve bilinçli olarak yapılmalıdır.
Görsel Kaynak: theplantguide.net

Domates Yaprak Budaması

Bunların yanı sıra bitkinin bir birine gölge yapan veya hava almasını engelleyen yapraklarda alınmalıdır. Eğer ki bitkide hastalıklı yapraklarda varsa onlarda ilaçlama yapılmadan alınmalıdır. Yapraklar kopartılırken veya alınırken bu işlem özenli bir şekilde yapılmalıdır ve bitkinin gövdesinde çok fazla yara açılmamalıdır. Yaprak budama işlemleri bittikten sonra bitki mutlaka özel ilaç ile ilaçlanmalıdır.

Görsel Kaynak: ytimg.com

Sırık Domates Yetiştiriciliği

Eğer ki sırık domatesi saksı da yetiştirmek isterseniz saksının derinliğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Oldukça derin bir saksı sırık domatesin kökleri için ideal olacaktır. Sırık domatesi saksıya ekmek için mart ayı tarlaya ekmek için de mayıs ayı en ideal aylar olacaklardır. Sırık domatesi nerede yetiştirirseniz yetiştirin mutlaka fideler güneş görmelidir. Eğer ki fideler güneş görürse filizlenmesi de o kadar hızlı olacaktır. Sırık domatesin toprağına da özen gösterilmelidir. Özellikle soğuk olmayan topraklar seçilmelidir. Çünkü soğuk toprak sırık domatesin filizlenmesinin yavaşlatacağından dolayı torağın soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Sırık domates fidelerken toprağında kalsiyum bakımından zengin olması gerekmektedir. Bu sebeple de fideyi ederken toprağa biraz yumurta kabuğu ve aspirin atabilirsiniz. Böylelikle fide kalsiyum ihtiyacını buradan karşılayabilir.

Sırık domates yetiştirmekte sulama da oldukça önemlidir. Sırık domatesler suyu çok severler ve haftada 2 veya 3 kere sulamak bitkiye iyi gelecektir. Fakat hasat döneminde bu sulama azaltılabilir.

Fidede çiçek açmayan yerlerinde temizlenmesi gerekmektedir. Haftada bir kontrol edilerek çiçek açmayan fidelerin alınması işlemini elle kopartarak yapmanız daha doğru olacaktır. Bu fideleri kopartmak hem yeşeren bitkiler içinde önemlidir. Çünkü çiçek açmayan fideler topraktaki tüm kalsiyumu alarak yeşeren bitkiyi de soldurabilir.

Tarlada Domates Yetiştirme

Domatesler sıcak ve ılık iklimlerden hoşlanır. Güneşli ve sıcak iklimlerde meyveleri olgun ve koyu renkli olur. Serin ve bulutlu iklimlerde ise tam olgunlaşamazlar. Bu sebeple sonbahar aylarında donlar vurmadan fideler sökülmeli ve ilaçlanmalıdır. Aynı alanda art arda domates ekimi yapılmamalıdır. Bu ekim domateslerin güneş ihtiyacını olumsuz etkilemekle beraber meyve vermelerini de olumsuz etkilemektedir. Ekim yapılmadan önce toprağın sürülmüş olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.