Ağaç yetiştiriciliği günümüzde daha da önem kazanmıştır. Dut ağacı yetiştiriciliğiyse günümüzde daha da önem kazanmaya başlamıştır. Dut ağacı hem kuruyemiş amacı ile hem de ipek böcekçiliği amacı ile yetiştirilmektedir. Dut ağacı nemli toprağı sever. Bu neden ile eğer dut ağacı yetiştirmek isterseniz, nemli toprağı tercih etmeniz gerekir. Aksi takdirde verim alamazsınız. Her şeyde olduğu gibi her bitkinin de kendine göre bir yetiştirilme biçimi ve sulanma biçimi vardır. Dut ağacı diğer bitkilere nazaran susuzluğa karşı daha dirençli bir bitkidir. Ancak yine de susuz kalmaması gerekir. Uygun sulama yöntem ile dut ağacınızı sularsanız, dut ağacınızdan % 50 oranında verim alabilirsiniz. Vereceğiniz su miktarı da çok çok önemlidir, aşırıya kaçarsanız verim alamazsınız. Kurallarına uygun şekilde sulama yapmalısınız.
Dut Ağacı Gübreleme
Gübre, her bitkinin ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Bu neden ile bitkilerinizi zamanı geldiğinde gübrelerseniz çok daha iyi verim alabilirsiniz. Gübreleme işleminde kaliteli gübre kullanımı çok önemlidir. Bu detaya da dikkat etmelisiniz. Dut ağacı diğer bitkiler kadar gübrelemeye ihtiyaç duymaz; ancak gübrelendiğinde daha iyi olur. Yine de ağacınızın iyi gelişmesini istiyorsanız azotlu ve fosfatlı gübreyi tercih edebilirsiniz. Gübreleme işlemini her aklınıza geldiğinde yapmamalısınız. Bunun da bir zamanı vardır. Gübreleme işlemi için özellik ile yaz, sonbahar ve ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Bunun harici zamanlarda gübreleme yaparsanız ürününüzden bir hayır beklemeyin. Kimyevi gübreleri hiçbir zaman tercih etmeyin. Bu gübrelerden bitkinize çok az dahi koysanız, bitkinize zarar verir, hatta bitkinizin yanmasına bile sebep olabilir. Bu neden ile dikkatli olmanızda yarar vardır. Dut ağacı bakımının kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler kısaca şöyledir:
- Dut ağacı yetiştiriciliğinde iklim çok önemlidir. Dut ağacı ılıman iklimi sever. Bu bilgi doğrultusunda ürünlerinizi yetiştirmeye gayret etmelisiniz.
- Toprak seçimi de dut ağacı için ayrı bir öneme sahiptir. Özellik ile tınılı ve killi topraklar dut ağacı yetiştiriciliği için en ideal toprak seçimidir. Bitkinizden verim almak istiyorsanız bu toprak tipini seçmelisiniz.
- Bulunduğunuz bölgeye göre isterseniz örtülü toprak seçebilirseniz isterseniz de açık toprak seçebilirsiniz. Tercih size kalmıştır. Örtülü toprak biçimini kullanacaksanız, toprakta bulunan otları temizlemeniz gerekmektedir.
- Dut ağacınızı sularken suyunuzun kaliteli olması önemlidir.
- Gübreleme işlemi için toprak analizi yaptırmanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Dut Ağacı Kaç Yılda Yetişir?
Her bitki ayrı bir özen ister. Bitkilerinizi bebek gibi düşünebilirsiniz. Bebekler nasıl ilk doğduklarında her ihtiyaçlarını anneleri karşılaması gerekirse, bitkiler de öyledir. Sık sık onları sulamanız gerekmektedir. Gübreleme işlemini zamanında yapmanız gerekir. Budama işlemi de ayrı bir öneme sahiptir. Bunları yaptığınız takdirde bitkinizden istediğiniz verimi alabilirsiniz. Bu süreç sabır isteyen bir süreçtir. Sonundaysa istediğinize kavuşursunuz. İpek böcekçiliği için dut ağacına ihtiyaç duyulur.
Uzmanlara göre dut ağacı yetiştiriciliği için en uygun yer kaplama bölgesidir. Böylelik ile her ürüne eşit miktarda bakım yapılır. Bu da verimliliği etkiler. Dut ağacı için ağaçların arasındaki mesafeyi iyi ayarlamanız gerekmektedir. Ağaçların yaprakları birbirlerine değmemelidir. Her yıl ilkbahar ayında yapraklarının kesilmesi gerekir. Dut ağacının dikim zamanı sonbahar ayında başlar. En ideal ay ise Kasım ayıdır. Dut ağacınızı eğer başka bitkilerin de bulunduğu bir bölgeye diktiyseniz, ağaçlar arası mesafeyi biraz daha fazla bırakabilirseniz. Bu da önemli bir ayrıntıdır. Dut ağacınızdan istediğiniz verimi almak istiyorsanız, ağacınızı diktiğiniz yere de dikkat etmeniz gerekmektedir.