Çiçekler kimi zaman sevgiyi kimi zaman aşkı kimi zaman sadakati, mutluluğu, masumiyeti, sıcaklığı, özel ve değerli oluşu bazen de şefkat ve sadakatin simgesi olabilmektedir. Genelde mutluluğun baş aktörü olan çiçek ve güller aşkı ilan etmenin en anlamlı yoludur. Görsellikte kullanılmasının yanında çiçekler bir bitki olduğu için insan yaşamı için gerekli olan oksijeni üretmekle kalmaz havadaki zehirli gazları da doğadan almaktadır. Dünyanın akciğerleri denir bitkiler için. Milyonlarca bitki türünden biri olan Erengül çiçeği bu makalenin konusu olacaktır.
Erengül çiçeğinin bir diğer adı horozyağı olarak bilinir. Bilimsel adı
olan Erengül çiçeği küçük kurbağa anlamına gelen “rana” kelimesinden türetilmiştir. Bu çiçekler kurbağa gibi genellikle su çevresinde yetişmesinden kaynaklanmaktadır.
- Kırmızı Erengül Anlamı; Aşk,
- Beyaz Erengül Anlamı; Masumiyet,
- Sarı Erengül Anlamı; Sıcaklık ve sevgi,
- Turuncu Erengül Anlamı; Özel ve değerli,
- Pembe Erengül Anlamı; Şefkat ve sadakat anlamını ifade eder.
Bakması en kolay olan çiçeklerdendir kendileri hiç naz yapmadan, kolay kolay hasta olmadan yaşar. 400’e yakın türü vardır ve bilimsel olarak otsu türündedir. Uzun ömürlü dür ve çift yıllık, tek yıllık çeşitleri vardır. Çiçekçilerde düğün çiçeği olarak bilinir ve renkli parlak yapraklarıyla göz alıcı ve ilgi çekicidir. Güle benzerliğiyle adının sonunda gül ismi ile anılmaktadır fakat gül gibi kokusu bulunmamaktadır.
Erengül Çiçeği Nedir, Ne İşe Yarar, Ne Zaman Kullanılır?
Erengül çiçeği bakımı kolay, narin olmayan bir çiçek olduğundan dolayı hemen hemen her ortamda kolayca yetiştirilebilen bir çiçektir. Saksı, sera, bahçe ortamında ve yabani olarak yetişebilmektedir. Erengül çiçeği sevdiklerinizi mutlu etmek için buket veya vazo şeklinde görsellik için, saksıda yetiştirip balkonunuzun neşesi olmak için, düğünlerde gelinlerin elindeki çiçeklerin içine konmak için veya gelin tacı yapabilmek için kullanılmaktadır. Birçok farklı anlama gelen Erengül çiçeği her çiçek gibi mutluluk kaynağı olduğundan insan hayatındaki önemi yadsınamaz.
Erengül Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı
Erengül çiçeği nisan ayı en sevdiği aydır her çiçekte olduğu gibi, çok sıcağı sevmeyen bazen gölgede soluklanmak isteyen bir çiçektir. Hava ısınmasına doğru orantılı olarak çiçeklenme süresi kısalabilir. Gübreli toprağın içine fidenin yaklaşık bir buçuk katından biraz fazla bir çukur açılıp gömülür daha sonra toprağı ellerinizle iyice sıkıştırarak tamamlanır. Her gün sabah saatlerinde suyunu vermek gerekir ne çok çamur olacak şekilde nede kuru kalacak şekilde olmamalıdır. Saksının büyük olması çiçeğimizin yararınadır. Yaprakları solar gibi olduğunda gübre eklenebilir. Dikip bırakmakla bitmiyor tabi ki Erengül çiçeği nazsız bir bitki olmasına rağmen ilgiyi seven bir çiçektir. İlgilenirken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Erengül çiçeği bakımı aşağıdaki gibidir.
Toprağının kurumamasına dikkat etmek gerekir ayrıca çok çamur olacak şekilde sulamakta köklerine zarar verebilir. Bahar aylarının sonuna doğru çiçekleri solduktan sonra kesmek Erengül çiçeğinin seneye hazır olmasına yardımcı olur. Tam olarak solmadan da kesip vazoya süs niyetine koyabilirsiniz. Güçsüz düştüğü zaman yapay gübre ile destek yapabilirsiniz.