Ezan çiçeği bilimsel olarak Oenothera biennis ismi ile bilinmektedir. Botanik yetiştiriciliğinde ise daha çok akşam çuha çiçekleri olarak anılmaktadır. Dona oldukça dayanıklı bir bitki olmakla birlikte çok yıllık olduğu da bilinmektedir. Yaz kış demeden yeşilliğini korumaktadır. Otsu bitki sınıfına dahil olan Ezan çiçeği gün boyu lalemsi bir yapısı olan çiçekleri kapalı durmaktadır. Fakat güneşin battığı zamanlarda lalelerini açarak güzel bir görüntüye kavuşmaktadır. Ezan saatleri güneşe göre ayarlandığından tam güneşin battığı zaman akşam ezanı okunduğu bilinmektedir bu sebepten ötürü bu bitkinin çiçek açma zamanı ezan sesi ile birlikte olduğundan Ezan çiçeği denmiştir.
Günümüzde lanse edilen her ezanın duyulduğunda Ezan çiçeğinin açtığıdır fakat bunun doğruluk payı bulunmamaktadır. Bu çiçeği evinde yetiştirmek isteyen bireylerin bu çiçeğin her ezanda açtığını zannederek alması büyük bir yanılgıya sebep olmaktadır. Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer konu Ezan çiçeğinin açan yaprakları diğer günün öğlen saatlerinde kapanarak bir günlük ömrünü tamamlamaktadır. Kapanan çiçekler bir daha açmadığı bilinmektedir fakat çok fazla tomurcuğu olan Ezan çiçeği için bu sorun olmamakta ve görüntüsü bozulmamaktadır.
Ezan Çiçeği Hakkında Bilgi
Ezan çiçeği otsu çok yıllık bir bitkidir. Güneşi oldukça seven bir yapısı bulunmaktadır. Bu sevgisinden dolayı günün her dakikasında güneşte beklemesi Ezan çiçeği için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Nazlı ve nazik bir çiçek olmadığı bilinmektedir. Normal kırmızı toprakta yetiştirilebilmektedir. Ortasında bulunan ve yaz aylarında üzerinde çiçek açan sapın uzunluğu 1.5 metreye kadar çıkabildiği bilinmektedir. Mayıs aylarının ortalarına doğru çiçek açar ve yazın sonlarına doğru bu çiçek açması devam eder. Sulaması her gün aynı saatte toprak ne kuru kalacak nede çamur olacak şekilde sulanması tavsiye edilmektedir. Sonbahar aylarında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu sapının toprak zeminle aynı hizada olacak şekilde kesilmesi gerektiğidir. Fazla tohumlarından dolayı sürekli yeni bir fide verme olanağı sağlamaktadır. Kuzey Amerika Kıtasının orta ve doğu kısımlarında yetiştiği bilinmektedir. Ezan çiçeğinin ayrıca önemli bir özelliği şifalı olmasından kaynaklanmaktadır. Eski zamanlarda kızıldereli olarak bilinen insanlar bu çiçeği kaynatarak veya yapraklarını kurutarak kullanmış ve birçok hastalığın tedavisinde kullanmıştır.
Ezan Okunurken Açan Çiçek
Ezan çiçeğinin halk tarafından bilindiği üzere ezan okunurken açtığı bilinmektedir. Fakat bu bilimsel olarak herhangi bir dayanağı bulunmayan ve gerçek olmayan bir yanılgıdır. Ezan çiçeği güneşe karşı duyarlı bir bitki olduğundan akşam güneş battığı sıralarda çiçeğini açmaktadır. Bu zaman genelde akşam ezanı saatine denk geldiği bilinmektedir. Fakat bazen ezandan önce bazen ezandan sonra açtığı gözle görülmektedir. Bazıları ise tam ezan saatine denk gelmektedir. Bazı çiçekler ise hiç açmadığı gözlemlenmiştir. Bu yanılgının sebebi bu iki zamanın denk gelmesidir.
Ezan Çiçeği Faydaları
Ezan çiçeğinin en önemli özelliklerinden bir tanesi çiçek kısmından elde edilen yağda gamma linoleik asit maddesini içermesidir. Bu asitin vücuda faydası oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Ezan çiçeğinin faydaları;
- Karaciğer, akciğer ve tüm damar ve sinir sistemlerinde bulunan bazı yapıların güçlenmesi sağlamakta ve damarları genişleterek kan akışını hızlandırmaktadır.
- Rahimde bulunan kaslara da etkisi olduğu bilinmektedir. Bu kasları güçlendirerek bağışıklık elde etmesini sağlamaktadır.
- En önemli bilindik etkisi idrar sökücü özelliğidir. Bağırsakta bulunan bazı hormon ve yararlı bakterilerin çalışmasını hızlandırdığı bilinmektedir.
- Regl döneminde kadınların yaşadığı birçok sorunun sebebi n çözümünde kullanıldığı bilinmektedir.
- Vücut hücrelerinin yapısını güçlendirerek daha az zarar görmesini sağlamaktadır.
- Ciltteki nem kaybını dengelediği bilinmektedir.
- Ayrıca bu yağ orta ve yaşlı insanların fizyolojik olarak dengelerini kontrol ederek kilo düzenlemesinde kullanılan madde olarak bilinmektedir.
Ezan Çiçeği Hikayesi
Ezan çiçeğinin hikayesi yıllar önce Kuzey Amerika’da kızıldereliler tarafından öneminin anlaşılması ile başlamıştır. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmekte ve güneşin batışı ile yaprakları açarak dış görünüş olarak da göz zevkini doyurmaktadır. Ülkemizde ise Ezan çiçeğini hikayesi Ezan saatine denk gelen çiçek açma zamanından dolayı başlamıştır ve internete yüklenen bir kaç video ile oldukça ünlenerek hem pazarı oluşturulmuş hem de popülaritesi artmıştır. Yetiştiriciliği daha çok önem kazanarak birçok evin balkonunda sergilenmeye başlanmıştır. Bu çiçeğin önemi sağlığa faydalarından dolayı daha çok artarak büyük bir hikayenin efsaneye dönüşmesi sağlanmıştır.