Yalnızca tropik ülkelerde yetişen Hindistan cevizi ağacı, uzun ve ince yaprakları ile hoş bir görünümüne sahiptir ve birçok insan için güneşin, kumsalın, tatilin ve mavi denizin sembolüdür. Yetiştiği ülkelerde Cocos Nucifera ile tabir edilen Hindistan cevizi tropikal iklimin yaşandığı yerlerde yetişebilmektedir. 15-25 metre uzunluğunda kahverengi palmiye tipi gövdeye sahip olup Hindistan cevizi ağacının yaprakları da 3 ila 5 cm uzunluğundadır. Yapraklarının hemen altında bulunan Hindistan cevizi meyvesi, yaklaşık 20 ila 25 cm büyüklüğüne sahiptir. Meyvesi yuvarlak olduğundan dolayı araç olmadan toplanması imkânsızdır. Hindistan cevizi ağacında yetişen meyvenin içinde süt bulunmaktadır ve sütün bulunduğu alanda ise lokum ve tatlıların üzerinde kullanılan beyaz Hindistan cevizinin zarları bulunmaktadır.
Dış yüzeyinde ise kalın kahverengi koruyucu bir kılıfı bulunmaktadır. Hindistan cevizi çok tatlıdır ve pek çok hastalığa da şifa kayağı olduğu bilinmektedir. Hindistan cevizi ağacının tohumu esmer bir kabuğa sahiptir ve yaklaşık 2 cm kalınlığındaki besi doku ve beyaz renkli etli bir yapıya sahiptir. Tohumunun orta kısmında geniş boşlukta süte benzeyen bir sıvı bulunmaktadır. Hindistan cevizi ağacının en faydalı bölümü tabi ki de dallarında yetiştirdiği Hindistan cevizi meyvesidir.
Hindistan Cevizi Ağacı Nerede Yetişir
Hindistan cevizi ağacının tarihi çok eskiye dayanmaktadır ve Tropikal ülkelerin hepsinde Rahatlıkla yetişmesinin yanı sıra Tayland, Fildişi, SRİ Lanka ve Malezya sahilleri de Hindistan cevizi ağacı yetiştirmeye elverişlidir. Hindistan cevizi ağacından elde edilen meyveler hem taze olarak tüketilebiliyor, hem de kurutularak tüketilebiliyor. Yapı olarak diğer ağaçların yapısından çok çok farklıdır. Hindistan cevizi ağacının meyvesi olgunlaştığında 2 ila 3 kg kadar ağırlığındadır. Olgunlaşan meyvenin kabuğu ise kahverengidir ve kolay kolay kırılmamaktadır. Bakımı iyi yapıldığında bir Hindistan cevizi ağacında senede yaklaşık 100 Hindistan cevizi meyvesi yetişebilir. Yaprakları oldukça uzun bir yapıya sahiptir ve yaklaşık minimum 2-3 cm olup maksimum da 60 ila 90 cm kadar uzayabilmektedir.
Meyvesinin toplanması oldukça meşakkatli bir iştir ve bu iş için Malezya ve Tayland gibi ülkelerde histi ta cevizinin rahat toplanması için maymunlar eğitime abi tutulmaktadır. Yapı olarak Hindistan cevizi yapı olarak da diğer ağaçlardan oldukça farklıdır. En büyük farkı ise besin olarak kullandığı sudur. Öteki ağaçları besi suyu genelde gövdelerinde bulunan kabuklardan geçmesidir. Fakat Hindistan cevizi ağacının besi suyu tüm direkt gövdesinden geçmektedir. Kurumasını sağlayan faktör ise ağacın en tepe noktasında bulunan kalp şeklindeki tomurcuklardır. Kalp şeklindeki tomurcukları kesilmesi ya da çizilmesi, ağacın kurumasına sebep olmaktadır. Hindistan ağacı 10 yıl sonrasında meyve vermeye başlar ve 100 yıl boyuna hiç ara vermeden meyve vermeye devam eder.
Hindistan Cevizi Ağacı Türkiye’de Nereden Yetişir
Hindistan cevizi ağacı maalesef Türkiye’de yetişmemektedir. Çünkü bu ağaç yüksek sıcaklığa ve yüksek nem isteyen ağaç türüdür. Afrika kıtası ve Güneydoğu Asya da yetişmektedir. Ancak Hindistan cevizi meyvesi Türkiye’ye ithal gelerek, manav ve marketlerde satılmaktadır. Ağaç tropikal iklimin sahip olduğu bölgelerde yetişmektedir. Palmiyeliler familyasından olan Hindistan cevizi ağacı, kumlu topraklarda ve sahil kenarlarında yetişemeye elverişlidir Tropikal bölgelerde yetiştirilmesinin yanı sıra kış aylarının kurak, yaz aylarının bol bol yağışlı geçtiği bölgelerde de rahatlıkla yetişmektedir. Hindistan ağacının bazı bölgelerde de ilkel yollarla yetiştirildiği görülmektedir. Fakat ilkel yollarla yetiştirilen Hindistan ağacı, tropikal iklim bölgelerinde yetişen Hindistan cevizi ağacı kadar gelişimini tamamlayamaz. Bazı ağaçların yılda iki sefer hasat verdiği görülmektedir. Hindistan cevizi ağacının ilk oluşumu 15 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Meyvesinin kabuğu yaş iken yeşildir, ancak kuruyunca kahverengiye dönüşmektedir. Farklı tadı ve aritmetik kokusu vardır. Yıl içinde birkaç kaz meyve vermektedir. Meyvesini enerji değeri oldukça yüksektir.
Hindistan Cevizi Faydaları
Meyvesinin içinde bulunan beyaz etli kısmı da tüketilebilir. Hindistan cevizi ağacı tepesinden dallanmaya başlar ve meyveleri de olgunlaşmaya tepesinden başlar. Hindistan cevizi meyvesinden Hindistan cevaz yağı da elde edilmektedir. Hindistan cevizi yağı da göz sağlığından makyaj temizliğine ve hatta saç bakımına kadar pek çok faydası bulunmaktadır. Kullanıma oldukça yaygındır. Hindistan cevizi ağacında yetişen Hindistan cevizleri çoğunlukla pasta ve tatlıcılık sektöründe tatlı ve pastaların üzerlerini süsleme amacı ile kullanılmaktadır.