Beyaz çiçekleri ve hoş kokulu olan, neredeyse kirazı anımsatan, iki çekirdekli meyvesi bulunan, 3 yıl içerisinde meyve vermeye başlayarak 30 ila 40 sene boyunca hiç ara vermeden meyve veren ağaca kahve ağacı denilmektedir. Kahve ağacının boyu yaklaşık 9-10 metreye kadar uzamaktadır. Meyvelerini toplaması içinde düzenli olarak budanarak çatı 5 metre kadar çatı boyutu civarında bir boyda tutulmaktadır. Kahve ağacının aynı defne yaprağını andıran kenarları dalgalı ve derimsi kış aylarında dökülmeyen koyu renkli, parlak ve sivri uçlu yaprakları bulunmaktadır. Kahve ağacının çiçeği ise beyazdır ve kokusu yasemin çiçeğinin kokusuna benzemektedir.

Bakımı ise oldukça kolaydır ve sadece birkaç detaya dikkat etmek gerekiyor;

  • Düzenli olarak budama zamanı geldiğinde budanmalıdır.
  • Toplama zamanı geldiğinde meyveleri toplanmalı ve aksi durumda bu meyvelere zarar verecektir
  • Köklerine doğru sulanmalı ve meyveler ıslatılmamalıdır
  • Toprağı nemli olmalı ve düzenli olarak toprak ıslatılmalıdır
  • Damlama su ile kök kısmına doğru sulama yapılırsa daha çok verim alınır
  • Gübre desteği ile verimini artırmak mümkündür.
  • Aşılama zamanı geldiğinde aşılama yapılarak daha sağlıklı olması sizin elinizdedir.

Meyvensin büyüklüğü rengi ve şekli itibari ile kiraza benzediğinden dolayı bazı bölgelerde kahve kirazı olarak adlandırılmaktadır. Meyvesinin içinde iki çekirdek ve her çekirdeğin içerisinde ise aynı şekilde tohum taneleri bulunmaktadır. Kahve çekirdekleri tanelerinin düz tarafında içi sert besidokusuyla kaplı derin bir çizgi bulunmaktadır. Besidokusunun duş yüzeyi ise ince zar ile kaplı olup, zarın dış yüzeyinde de sert kabuğu bulunmaktadır.

Görsel Kaynak: pexels.com

Kahve Hangi İklimde Yetişir

Kahve ağaçları oğlak ve yengeç dönencesi arasında kalan tropikal iklime sahip olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Aldığı su, torağı, güneşlenme saati ve nem gibi faktörler kahvenin aroması ile tadını değiştirmektedir.   Kahve eğer bir yanardağın eteğinde yetiştirilirse,   bu kahve kül kokar, muz ağaçlarının gölgesinde yetiştirilirse farklı hoş kokulu bir lezzeti olur. Günümüzde kahve üretiminde dünya birincisi olan ülke Brezilya olup, Kolombiya ve Vietnam ülkeleri de onu takip etmektedir.   Yağmurun bl. Yağdığı dönemlerde kahve ağaçları bir yılda iki veya 3 kez beyaz çiçek açarlar. Kahve çiçeğinin güçlü ve keskin kokusu bazen yasemin çiçeğin kokusunu, bazen de portakal ağacının çiçeğinin kokusunu anımsatır. Yeni çiçek açmaya başlayan bir kahve ağacını dallarında yılda 20 30 bin çiçek açmaktadır. Fakat kahve ağacı çiçek açtıktan yaklaşık bir saat sonra çiçekleri solarak yavaş yavaş meyve olmaya başlarlar.

Evde Kahve Çiçeği Yetiştirme

Saksıda Kahve Ağacı

Kahve ağacı diğer ağaçlara göre yetiştirilmesi oldukça zordur. Ancak kahve ağacını evlerinde yetiştirmek isteyenler için sevindirici bir haberimiz var. Kahve ağaçları evlerde de yetişebilmektedir. Fakat küçük bir fincana yetmeyecek kahve hasatı yapabilirsiniz ancak. Öncelikle he ağacının fidesini almanız gerekmektedir. Doğru dikme ve doğru ve düzenli bakım sayesinde 5 yılda ancak çiçek açabilmektedir. Eğer ağaç polene erişemezse çiçekler meyve vermezler. Bu doğrultu isteyenler el ile polenlere yapabilirler. Fakat sınırlı toprakta yetişeceği için vereceği meyve bir fincana bile yetmeyecektir.   Parlak ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve ağacı plastik saksıdan iyede cam kutulara dikilmelidir. Toprağının ıslak tutulmasından ziyade nemli olması gerekmektedir.   Saksısının tabanına da su dolu bir kap yerleştirilmelidir.

Görsel Kaynak: geneticliteracyproject.org

Kahve Ağacı Çeşitleri?

Kahve ile ağacı Cafer Arabaca ve Coffea Canephore olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Coffea Arabica 800 ve 2000 metre yüksekliği olan volkanik yamaçlar ve dağlık platolarda yetişmektedir. Her yağmurlu mevsimin ardında çiçek açar. Meyvelerinin olgunlaşması 9 ayı bulur. En çok bilini türleri ise Hindistan, Endonezya, orta- Doğu Afrika ve Brezilya’da yetiştirilen “ Büron” Latin Amerika’da yetişeni ise Tayca’dır. Tico, Mundo, Novo, San Roman, Caturra, Blue Monution takip eder. Arabica olanın asit miktarı Robusta’ya göre çok daha az ve aromalıdır. Robusta türü is 0 ile 600 metre arasında yetişmektedir. Arabica’nın tam tersine çiçekleri düzensiz açar 11 ayda olgunlaşır.   En çok bilinen türleri; Nana, Congensis, Java- Ineac ve Kouliou’dur.