Sigara ya da puro ağacı olarak da adlandırılan katalpa ağacı hoş kokulu bir ağaç türüdür. Süs olarak da evler etrafında ve bahçelerde kullanılan bu ağaç türü, çok soğuk bölgeler hariç her yerde yetişebilir.
Katalpa ağacının genel olarak bakım şekli şu şekildedir;
- Katalpa ağacı üretimi tohum, çelik ve aşı ile yapılır.
- Herhangi bir ön işlem uygulanmadan ilkbahar döneminde ekilmelidir. Fakat tohumları kış aylarında oda sıcaklığında bekletilmelidir. Tohumlar 2 veya 3 haftada çimlenir.
- Toprak isteği fazla seçici olmasa da yüksek nem ve kuvvetli toprakları seven bir ağaçtır.
- İlkbahar donlarından etkilenebilen bu ağaçları rüzgârdan da korumak gerekir yaprakları iri olduğu için rüzgârdan fazla etkilenirler. En fazla dayanacakları düşük sıcaklık – 15 derecedir.
- Budama işlemi dikildikten 1 yıl yapılmalıdır. Eğer budama işlemi bu şekilde yapılırsa yaklaşık 1 metre boy atar. Özellikle makasla budama işlemi yapılmalıdır.
- Katalpa ağacını bulunduğu iklim ve konumu göre sulamanız gereklidir. Genel olarak 10 ile 15 gün arayla sulamak yeterlidir.
- Saksıda yetiştirilmeyen bu ağacın fidanı saksıda yetiştirilebilir. Fakat fidanlar arasında 9 metre aralık ve 9 metre sıra olacak şekilde dikilmelidir.
- Gübreleme işlemi yapılırsa ömrü uzayabilen bu ağaç türüne kışın azot ağırlıklı, çiçeklerini açtığı zaman fosforu fazla olan veya potasyumu olan gübrelerin verilmesine dikkat edilmelidir.
Katalpa Ağacı Ne İşe Yarar?
Süslü olduklarından dolayı sokak ağaçlandırılmasında genellikle çok kullanılan katalpa ağacının çiçekleri beyaz, pembe ve sarı renkte olabilir. Ülkemizde genellikle süs veya gölge kullanımında yaygın olarak kullanılan bu ağaç türünün kullanım alana oldukça fazladır. Panzehir olarak da kullanılan bu ağaç, astım gibi hastalıklara da iyi gelmektedir. Yani tıp alanında kullanılabilir. Ayrıca ahşap olabileceği içinde ev içlerinde de kullanımı yaygındır.
Katalpa Ağacı Faydaları Nelerdir?
Bilinen adıyla sigara ağacı, bilinmeyen adıyla da katalpa ağacının birçok faydası vardır. Ağaç kabuğundan elde edilen bir çay türü panzehir olarak kullanılmış, yılan ısırmasına ve müshile iyi geldiği bilinmektedir. Sakinleştirici bir etkisi vardır ama asla sersem etmez yani dozu düşüktür. Bu sebeple çocuklarda boğmaca öksürüğü için kullanılan kür de ve astım tedavisinde kullanılmaktadır. Büyük olan yaprakları yara ve aşınmalarda hijyenik için kullanılabilir. Ayrıca kökleri büyük olan bu ağaç toprak kaymalarında da kullanılmaktadır. Mekân içi dizayn, dolap ve ahşap yapımında da kullanılan bu ağaç türü direk ve parmaklıklar için önemli bir yapı malzemesidir.
Katalpa Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Beyaz renkte ve mis kokulu olan katalpa ağacının asıl haziran ve temmuz aylarında çiçekleri açar. İlk dikildiğinde hızlı büyüse de sonraki yıllarda büyüme oran düşen bir ağaç türüdür. Kökleri yayvan olan bu ağaç tohum ile üretilmektedir. Parklarda ve bahçelerde görebileceğimiz ağaç türlerindendir. Ayrıca katalpa ağacı rüzgâra ve kirli hava koşullarına da dayanıklıdırlar. Humuslu ve taze toprakları seven bir ağaç türü olsalar da kuru, kumlu, killi, ıslak ve hafif bıçkılı topraklarda da yetişebilirler. Yani birçok bölgede katalpa ağacını yetiştirmek mümkündür.
Boyları yaklaşık olarak 7 ile 15 metre arasında olan katalpa ağacının kökeni doğu Asya ve kuzey Amerika’nın güneydoğu bölgesidir. Kısa ömürlüdürler. Yaşlandıkça sarkık dallarını toprağa döken bu ağaç türü sonbaharda ilk yapraklarını döken ağaçtır. Bu sebeple memur ağacı da olarak bilinir. Erozyon önleyici olarak da kullanılırlar. Katalpa ağacının meyvesi ince uzun silindir şeklinde olduğu için sigara ve puroya benzetilmektedir.
Sigara ağacı nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz katalpa ağacının diğer adı meyvesinin sigaraya benzemesinden dolayı sigara ağacı olarak da görülmektedir.