Kestane latin dilinde castanea sativa olarak adlandırılan ve genellikle de kış meyvesi olarak bilinen bir tohumdur. İçerisinde oldukça fazla lif ve karbonhidrat içermesi ile de bilinir. Çok uzun zamandır insanların beslenmesinde oldukça sık bir şekilde tercih ettiği kestane, bizim kültürümüzde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında sokaklar, evlerde pişirilir, yemeklere katılır, şekerlemesi yapılır, ezmesi ve püresi yapılır ve oldukça sık bir şekilde tüketilir. Tatlı tadının yanı sıra kişide doyurucu bir etki yaratması da oldukça önemli bir durumdur. Vitamin ve mineral açısından adeta bir depo görevi görür.
- Sulaması düzenli olarak yapılmalıdır
- Meyve alabilmek için 3 sene iyi bakım yapılması gerekiyor
- Köklerine bol bol vitamin verici katkı sağlayacak gübre desteği yapılmalıdır
- Dalları düzenli aralıklarla uygun şekilde budanmalıdır
- Soğuk havalara dayanıklı olmasından dolayı güvenle ekebilirsiniz.
Kestane Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?
Kestane ağacının bakımı ve yetiştirilmesi iyi yapıldığı, gerekli tüm ortam şartları sağlandığı takdirde oldukça bonkör bir meye ağacıdır. Ancak aksi halde sulaması ihmal edilmesi, gerekli özeni almadı durumda da ya kalite olarak kötü meyve verir ya da miktar olarak beklenenin oldukça altında bir oranda meyve alır ya da alamazsınız. Dikilen kestane ağaçları genellikle meyve vermeye ağacın toprağa yeterince alışması ve oturması sonrasında gerçekleşir. Bu süre ortalama olarak 3-4 seneyi bulabilmektedir. Ağaçtan tam verimli meyve almanız ise genellikle 5 seneden sonra olacaktır. Kestane ağacı bu yönden biraz sabır ve emek gerektirir ancak unutulmamalıdır ki kestane ağacı aynı zamanda verdiğiniz bu emeğin karşılığını tüm cömertliği ile sizlere sunar.
Kestane Fidanı Hangi Ayda Dikilir?
Kestane ağacının yapı olarak çok soğuk havalara karşı olan dayanıklılığı bilinir. Kış aylarında -30 derece soğukluklara kadar yaşamını sürdürebilen ağacın yaşamı için dikildiği dönem de oldukça önemlidir. Bir yere eğer kestane ağacı dikeceksek iki kestane ağacı arasında en az 10 metre kadar alan bırakılmalıdır. Aksi halde bu alan daha az bir seviyede olur ise kestane ağacından tam verim alınması beklenemez. Bu da istenmeyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Kestane fidanlarının ekim işlemleri ise ağacın yaprak döküm dönemi olan Aralık ayının ortasından itibaren yaklaşık olarak Nisan ayının ortasına kadar dikim yapılması uygun olacaktır. Geriye kalan dönemlerde yapılan dikimler genelde tutmamakta ve fidan ölmektedir.
Kestane Yetiştirme Şartları Nelerdir?
Kestane ağacı deniz seviyen yüksekte olmayı seven bir ağaçtır. Genellikle yetiştiği yerler deniz seviyesinden ortalama 400 ile 1200 metre kadar yüksek yerler olarak karşımıza çıkarlar. Kış aylarında çok soğuk havalara bile oldukça direnç gösteren kestane ağacı genel olarak ılıman yerleri daha çok sevmektedir. Genellikle ormanlık alanlarda diğer ağaçlar ile bir uyum içerisinde yaşamını sürdürürler. Türkiye geneline bakacak olursak kestane ağaçları genellikle ege bölgesi, Marmara bölgesi, Karadeniz bölgesi gibi var olan toprak altı suların daha kirecin az olduğu bölgelerde yetişmeyi severler. Bununla beraber kestane ağaçları güneşe doyması gereken ağaçlardır, ne kadar güneş ışığını alırlarsa meyveleri de o kadar bol ve kaliteli olur. Toprağın ise nem bakımından iyi bir seviyeye sahip olması ve toprağın ağır metallerden yoksun olması gerekir.
Tüm bunlarla beraber aynı zamanda gübreleme ve ilaçlama olayları da kestane ağacı için oldukça önemli durumlardır. Ağacın kökünün kazık kök olmasından dolayı potasyum bakımından zengin bir toprağa ekilmesi oldukça önemlidir. En önemlisi de deniz seviyesi yerlerde kestane ağacının yetişmeyeceği minimum olarak 400 metre rakım seviyesine sahip olan yerlerde ekimi yapılması gerekmektedir. Ekim yapılacak alanda ise her iki kestane ağacı tohumu arasına ortalama olarak en az 10 metre mesafe bırakılarak dikim yapılması gerekmektedir.