Türkiye’de ılıman bir iklime sahip olmasından dolayı deniz kenarlarında sıklıkla görülebilen ağaç türlerinden biridir. Köknar ağaçları ortalama 300 yıl yaşamaktadır. Köknar ağacı güneşli bölgelerde, killi, kumlu ve verimli topraklarda gelişmeyi sever. Yaz aylarında yağışı seven bir ağaç türü olmasından dolayı, ılıman iklim bölgelerinde yetişme göstermektedir. Köknar ağacının çok fazla çeşidi bulunsa da birbirinden ayırabilmek mümkündür. Genellikle park ve bahçeleri süsleyen köknar ağaç türü de bulunmaktadır.
- Köknar ağacı 65 metre kadar yüksekliğe sahiptir.
- Köknar ağacının genellikle yaprakları ve kozalakları kullanılmaktadır.
- Haziran ve Ağustos aylarında toplama zamanıdır.
- Yemyeşil kalabilen çam türünden bir ağaç olup bakım pek istemez.
- Budama zamanlarında budanması yeterlidir.
Köknar Ağacı Nerede Yetişir?
Köknar ağacı 65 metre kadar yüksekliğe sahip, gayet heybetli bir ağaç türüdür. Bununla birlikte kökleri de çok güçlü ve sağlamdır. İğne yapraklı ve kozalaklı bir ağaç türüdür. Yetişme yeri olarak Avrupa’nın kuzey ve güneyinde, Türkiye’de ise Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişme alanı göstermektedir. Deniz seviyesinin 1000 metre kadar yüksek yerlerinde köknar ağacını görebilmek mümkündür. Köknar ağacının genellikle yaprakları ve kozalakları kullanılmaktadır. Haziran ve Ağustos aylarında toplama zamanı geldiğinde toplanmaktadır. Yaz ve kış mevsimlerinde yemyeşil kalabilen çam türünden bir ağaçtır. Bölge olarak ılıman bölgelerde yetişmeyi tercih eden bir ağaç türüdür.
Köknar Ağacı Faydaları
Köknar ağacı 300 yıl ömre sahip bir ağaçtır. Soğuğa dayanıklı olması ve sağlam olmasından dolayı odun olarak kullanılmaktadır. Park ve bahçe gibi alanlarda bazı köknar çeşitlerinin dekoratif amaçlı kullanıldığını görebiliriz. Genel olarak, köknarın yumuşak kısımlı dalları, solunum yolları tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde saç dökülmesi rahatsızlığında kullanılan bir ağaç türüdür. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarında veya böbrek taşı dökme gibi rahatsızlıklarda, köknar ağacının yaprakları kaynatılarak içildiğinde, bu hastalıkların tedavisinde etkili olduğu görülmektedir. Romatizma ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında köknarın kozalak ve yaprakları tıbbı amaçlı kullanılmaktadır. Sağlık açısından faydalı olan ve birçok hastalığın tedavisinde etkili olan köknar ağacı ılıman bölgelerin bulunduğu her yerde yetişebilen bir ağaçtır. Köknar ağacının kozalağı özellikle astım, bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarında çok etkilidir. Kozalaklar birbirlerinden kendiliğinden ayrılana kadar güneşte kurumaya bırakılır. Yapraklar iyice kuruduktan sonra, doktorun bilgisi doğrultuda verilen ölçülerde kullanılmak şartıyla, demlenecek çaya kurutulmuş bir kozalak eklenerek, sabah ve akşam düzenli olarak tüketilir. Bu tür bitkilerin faydasını görmek için doktor bilgisi dahilinde ve doktorun önerdiği dozda alınmasına dikkat edilmelidir.