Lahana bitkisi, birçok yemekte kullanılan hatta dolması bile yapılan bir bitkidir. Faydalı bir sebze olan lahana bitkisinin aynı zamanda beyaz lahana, karalahana ve Brüksel lahanası gibi birçok farklı türü yetiştirilmektedir. Ancak birçok bitkide, sebzede ve meyvede olduğu gibi lahana dikiminin ve bakımının da önemli püf noktaları bulunmaktadır.

  • Öncelikle lahana fide kalitesine dikkat etmek gerekiyor.
  • Daha sonra ise düzenli aralıklarla sadece kök kısmı sulanmalıdır
  • Damlama su ile toprağı beslemek daha hızlı gelişim göstermesine yardımcı olacaktır.
  • Boy attıkça toprağın zarar vermeden karıştırılması gerekir.
  • Toplama zamanı gelmeden toplanmamalı ve düzenli aralıklarla mutlaka kök kısmı sulanmalıdır.

Dikilen lahana fidesinin verimli ve organik olması için fidenin dikiminden itibaren büyüyene ve hasat zamanı gelene kadar mutlaka bu önemli püf noktalara dikkat edilmelidir.

Lahana Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Lahana fidesi dikimi için yılın en doğru zamanları havanın rüzgârsız ve aynı zamanda serin olduğu Eylül, Ekim ve Kasım ayları olmaktadır.

Lahana fidesinin dikileceği zaman güneşin geliş açısı ve verdiği ısı oldukça önemlidir bu nedenle de fide toprağa dikilirken mutlaka güneş açısına denk gelen bir yere dikilmelidir.

Güneş alan bir yere dikilecek olan lahana fideler; toprak kökü tamamen içine gireceği kadar eşildikten sonra toprağa gömülür ve fidenin kökü kapatıldıktan sonra üzerinden ilk can suyu verilir.

Lahana fidesinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ya da kısa sürede ölmesi fidenin dikiminden sonra öncelikle toprağa bağlıdır. Lahana, kesinlikle asitli topraktan hoşlanmaz bu nedenle de asitli topraklar lahana fidesi ekilmek için uygun topraklar değildir. Ayrıca bir hasta zamanında sonra aynı toprak üzerine yeni bir lahana fidesi ekilme, ekilmiş olsa dahi büyümez ve ölür.

Lahana fidesinin dikimi sonbahar aylarında doğru adımlar ile dikildiğinde birkaç ay sonra büyümeye başlayacak hatta kısa süre sonra hasat edilecek hale gelecektir.

Görsel Kaynak: birdsandblooms.com

Lahana Fidesi Nasıl Yetiştirilir?

Suyu fazlasıyla seven bir bitki olan lahana bitkisi, suya olan düşkünlüğü nedeni ile kesinlikle çorak ve kurak topraklarda yetişmemektedir.

Lahana yetiştirilme sürecinden en önemli hususların başında sulama gelmektedir. Büyüme sırasında lahana bitkisinin büyüme hızına aynı oranda su vermek gerekmektedir. Aksi takdirde susuz kalan lahanalar çok çabuk ölecektir.

Lahana bitkisinin bir diğer adı “Çapa Bitkisi” olmaktadır. Diğer adından da anımsattığı gibi lahana yetiştiriciliğinde bir diğer önemli husus çapa işlemidir. Lahana bitkisi yetiştirirken gerekli zamanlarda yani toprağın üzerinde kalın ve sert bir tabaka olduğu fark edildiğinde mutlaka çapa yapılarak toprak yumuşak bir hale getirilmelidir.

Lahana yetiştiriciliğinde lahanaların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bir diğer önemli husus lahanaları zararlı ot ve böcekten korumaktır. Lahana yetiştirirken lahanaları zararlı otlardan ve böceklerden korumak için bir takım zirai ilaçlar kullanılmalıdır. Aksi takdirde bu otlar ve böcekler lahanalara zarar verecektir.

Lahana bitkisinin dikim süresinden en geç 6 ay sonra hasat zamanı gelmektedir. Lahanaların hasat zamanı geldiği ise kesilecek boya gelmeleri ile anlaşılmaktadır. Kesilecek boya gelen lahanalar toprağın seviyesinde köklerinden çekmeden toprak üstünden bıçak ile kesilerek hasat edilmelidir.

Lahanaların hasta zamanında kökten çekilerek kopartılması kesinlikle doğru değildir çünkü bu hareket lahana bitkisinin canlılığına zarar verecektir bu nedenle de hasatta en doğrusu bir bıçak yardımı ile kesmektir. Ayrıca hasta edildikten sonra lahanaların içinde bulunan çürümüş yapraklar da mutlaka temizlenmelidir.

Görsel Kaynak: wikimedia.org