Limonun sağlık açısından önemini herkes bilir. Limon C ve B vitaminleri gibi birçok vitamini de içinde bulundurur. Çok zengin ve besleyici olan bu tarım ürününün bakımı iyi yapıldığı takdirde vitamin değerleri daha da yükselecek ve verimliliği artacaktır.
Limon ağacının şu durumlarda ve bakımda en iyi şekilde yetişir;
- Son zamanlarda evlerde de yetiştirilmeye çalışılan limon ağacı dışarıda yetiştiği zaman en iyi verimin alınacağını unutmayalım.
- Limon ağacı oldukça uzun ömürlü ve üretkendir. Tüm turunçgiller gibi limon ağacı da sıcak iklimleri sever. Hava sıcaklığının -8 derecenin altıda düşen yerlerde limon ağacı yetişemez. Dayandığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecedir. Limon ağacının gelişimi 12 derece ile 23 derece arasında başlar ve gelişir.
- Nem oranının da belli seviyede olmasını isteyen limon ağaçlar aynı zamanda rüzgârdan da etkilenirler. Limon ağaçlarının rüzgârdan etkilenmesini engellemek için rüzgâr kıran kurmak yararlı olacaktır.
- Limon ağaçları suyu iyi akıntılı, derin, killi ve humuslu toprakları severler. Kökleri derine çok inen bu ağaçlar ağır topraklarda barınamazlar. Limon köklerinin parçalanmaması için toprak işlemesi 10 cm derinlikte ki tabakada yapılmalıdır.
- Limon bahçesini ilkbahar döneminden itibaren 15 ile 20 gün aralıklarla yüzeysel olarak çapalanmalı ki yabani otlak yetişemesin.
Sulama, budama ve gübreleme işlemine ayrıca önem verilmelidir. Özellikle gübreleme işlemi verimliliğin arttırılması için önemlidir. Limon ağacı topraktan fazla besin kaldırdığı için gübre gereksinimi doğar. Ağacın bulunduğu ortam, yaş ve gelişimlerine uygun gübreleme işlemi yapılmalıdır.
Limon Ağacı Nasıl Budanır?
Budama işlemi bütün bitkilerin daha iyi yetişmesi için önemli bir unsurdur. Doğru budama işlemi yaparak ağaçların verimini arttırabilir, daha iyi büyümesini ve güçlenmesini sağlayabiliriz. Eğer ki limon ağacınızda verim düşmüş ise verimi arttırıcı bir yöntemdir. Budama ekim ayı sonu kasım ayı başı gibi yapılmalıdır. Yere bakan dallar ve kuru olanlar kesilmelidir. Budama işlemine başlamadan önce bütün meyveler toplanmış olmalıdır. Eğer ki çiçeklenme dönemi başlamışsa budama yapılmamalıdır. Çünkü budama dönemi kaçırılmış demektir. Bu sebeple budama işlemi bir sonra ki yıla bırakılmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki 4 ile 5 cm’den büyük dallar kesilmemelidir. Ağacın her dalının güneş görmesi için geleneksel budama işlemi yani en alt dala kadar her dal diğerinden büyük olacak şekilde budanmalıdır.
Limon Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar?
Limon ağacı bahar aylarının ilk günlerinde, yani güneşin sıcaklığının başladığı günlerde çiçek açar. Bu çiçekler güzel kokulu ve beyaz renginde olurlar. Ama eğer ki iklim şartları iyi ise çiçeklenme eğilimi bütün yıl boyunca devam eder. Bu duruma yediverenlik özelliği denir.
Limon Ağacı Ne Sıklıkla Sulanır?
Su sadece insanlar için değil hayvanlar ve tabi ki bitkiler içinde önemlidir. Dolayısıyla limon ağacı yetiştirilmesi içinde su önemlidir. Su olmadan yüksek bir limon verimine sahip olmak mümkün değildir. Limon ağacı bakımının önemli unsurlarından biri olan sulama işlemi gereğinden fazla yapılmamalıdır. Limon ağacının dengeli bir şekilde su ister hale getirmeliyiz. Bunun içinde rekor gelişimi yapmamız gereklidir. Böylece hem ağacı hem de limonları zarar görmekten kurtarırız. Limon ağacında sulama nisan, mayıs aylarında başlar temmuz, ağustos gibi sıcak aylarda bu sulama arttırılır. İlk yağmurlara kadar sulama işlemi devam etmelidir. Su verme aralığı da 15 ile 35 gün arayla kök boğazına gelmeyecek şekilde yapılmalıdır ki ağaç zarar görmesin. Yaz aylarında ise her gün akşamüzeri sulamak limon ağacı için yararlı olacaktır.