Mavi servi ağacının anavatanı Kuzey Amerika’dır. Bu bölgelerde soğukluk fazla olmasından dolayı, -15 derecede yetişme gösterir. 15 metreye kadar boyu uzayabilir. Mavi servi ağacı denilmesinin nedeni de, ağacın hem yeşil hem de mavi renkte olmasından dolayıdır. Büyüdüklerinde piramit şeklini alırlar. Ve mavi renkte bir görünüme sahip olmasından dolayı da süs ağacı olarak kullanılmaktadır.

  • Hafif ve ince olan mavi servi ağacının, 1 veya 1,5 metre gibi mesafede dikilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Dikilirken her ağaç gibi can suyu bol verilmelidir.
  • Kozalak ve pullu yapraklardan oluşmaktadır.
  • Nisan ve Mayıs ayında mavi servi ağacı çiçeklenmeye başlar.
  • Kozalaklar da bu aylarda gelişme göstermeye başlamaktadır.
  • Bakımının ve budamasının devamlı yapılması gerekir

Mavi Servi Ağacı Özellikleri

Sert kabuklu ve dayanıklı bir ağaç olmasından dolayı, yol ağaçlandırmasında sıklıkla kullanılan bir ağaç türüdür. Parklarda, bahçelerde ve çit gibi alanlarda kullanımı yaygındır. Hafif ve ince bir ağaç yapısı vardır. Türkiye’de de ege ve Akdeniz bölgelerinde görülebilir. Dekoratif ve dayanıklı ağaç özelliği göstermektedir. Özellikle, hafif ve dayanıklı olması su altı inşaatında kullanılmasına neden olmuştur. Seyrek orman alanlarında da ağaçlandırma yaparak, dekor verme amaçlı kullanılan bir ağaçtır. Ege ve Akdeniz bölgesinde görülebilen mavi servi ağacı, Türkiye’de mezarlıklarda sıklıkla kullanılan bir ağaç türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Yol ağaçlandırmasında da kullanılmaktadır. Ayrıca, dalları, yaprakları ve kozalakları tıp alanında kullanılmaktadır. Ağacın içerisinde bulunan uçucu yağı ilaçlarda kullanılmaktadır. Kozalak kısmı ise çay olarak demlenerek şifa kaynağı olmaktadır.

Görsel Kaynak: lowes.com

Mavi Servi Dikim Aralığı

Mavi servi ağacının olgunlaşma süresi 2 yılı bulmaktadır. Üzeri dumanlı gibi yeşil mavi renklerindedir. Bu çam ağaçlarının dikimleri ekim ayında yapılması tavsiye edilmektedir. Ekim ayında dikilen servi ağacı bakımı iyi şekilde yapıldığı takdirde 2 yılda olgunlaşarak, süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Tıpta kullanılacak olan yapraklar için, nisan ve mayıs aylarında yeşil yapraklı haliyle hasat edilmesi gerekmektedir. Bu haliyle çay yapımında kullanılmaktadır.  Servi ağacının boylanması ve hızlıca yapraklanması için, bakımının ve budamasının devamlı yapılması gerekir. Dikim mesafesi1 metreyi geçecek şekilde yapılırsa, aralarının yapraklarla dolması uzun sürecektir. Bu yüzden dikim mesafesi çok uzun tutulmadan, düzenli budama yapılarak, yaprak sıklığını ve ağaç boyunu istediğiniz ölçülerde ayarlayabilirsiniz.

Görsel Kaynak: ornamental-trees.co.uk