Muşmula ülkemizin her ilinde yetişebilen kahverengi çok çekirdekli ufak meyvedir. Vitamin bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ekim ile kasım aralarında hasadı yapılır. Özellikle çocuklar severek tüketir. Bakımı ise oldukça kolay bir ağaç türüdür.
Bakımı için gerekli olan koşullar ise;
- Kumlu topraklarda yetişmesi daha kolay bir ağaçtır.
- Üç yıl içinde verim verecektir.
- Yapraklarına bahar aylarında yaprak gübresi atılmalıdır.
- Vitamini eksik topraklara, vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır.
- Sürekli sulanmaktan çok hoşlanmaz, toprak nemini kaybettiği zaman sulaması yapılmalıdır.
- Çoğaltılması, aşılama yöntemi ile yapılır.
- İlkbahar aylarında çiçeklenir, çiçeğini daha verimli hale getirmek için yanına farklı ağaçlarda dikilebilir.
- Sonbahar aylarında budaması yapılmalıdır.
Muşmula Hangi İlde Yetişir?
Muşmula meyvesi ilk olarak Japonya, Ukrayna, Hindistan, Moldova ve Türkiye’de yetişir. Ülkemizde daha çok kıyı kesimlerde yetişse de iç bölgelerde de yetişir. Çalı bitkisi olduğu için bitki don gibi hava olaylarından da çok etkilenmez. Hava olaylarından ve iklim koşullarından çok etkilenmediği için her ilde rahatlıkla yetişir.
Muşmula Çekirdekten Yetişir Mi ?
Muşmula yetiştirilmesi en kolay ağaçlardan biridir. Özel bir bakım ve enerji istemez. Çalı ailesinden olduğu için dağlarda ve yol kenarlarında yetişir. Ayrıca bahçesinde yetiştirmek isteyen kişiler muşmula ağacı için mutlaka aşılama yapılması gerekir. Aşılama için seçilecek ağaç, kuş burnu ağacı, çalı, yaban gülü ağacı, vişne ağacı, armut ve elma ağacına yapılabilir. Aşılama yönteminin başarılı olması için kalem aşısı yapılmalıdır. Kalem aşısı mart ayında muşmula ağacında bulunan çok gözlü bir dalın kesilmesi ile mümkün olacaktır. Yine aşı yönteminin başarılı olması için çalı ağacı seçilirse elbette aşının tutması daha kolay olacaktır. Muşmula ağacı, çekirdekten yetişir fakat yoz bir ağaç olarak yetişir ve verim vermez. Çekirdekten yetiştirilen muşmula ağaçlarının meyvesi çok küçük ve tatsız olur. En iyi verimi alabilmek için mutlaka muşmula aşılaması yapılmalıdır.
Muşmula Ne Zaman Toplanır?
Muşmula nisan ve mayıs aylarında yapraklanarak ve çiçeklenerek gürleşir. Yaz aylarında da meyveleri büyümeye başlar. Sonbahar aylarında da muşmula hasadı yapılır. Hasat için muşmulanın çok fazla olgunlaşması beklenmez. Muşmula içinden dışına doğru olgunlaştığı için içi hafif olgunlaşan muşmula dışı sert olsa da hemen hasadı yapılmalıdır. Muşmula evde durduğu yerde olgunlaşan bir meyvedir. Bu nedenle meyveler sert olsa da kesinlikle toplanmalıdır. Muşmula meyveleri toplandıktan sonra budaması ve sulaması kesinlikle aksatılmadan yapılmalıdır. Aksi halde, diğer bir sene verimi çok iyi olmaz. Daha sulu ve daha büyük meyve toplamak için muşmula ağacının sıkça sulanması gerekir. Çok fazla gübrelemeye ve ilaçlamaya ihtiyaç duyulmaz. Yılın en son meyvesi sayıldığı için toplanması da en son yapılır. meyveler çok olgunlaşmadan mutlaka muşmula hasadının ekim ayında yapılması gerekir.