Nane yaprağı çok bilinen otlardan biridir, ancak çoğunlukla sadece çay ve lezzet özütü olarak kullanılır. Naneyi’i sadece bir lezzet olarak kullanmanın başka birçok yolu vardır. Orta derecede bir iklime sahip bir yerde yaşıyorsanız, nane çeşitlerinin çoğunu bulmak kolaydır. Ülkemizde naneyi yaş olarak bulmanın yanı sıra kurutularak elde edilen kuru nanenin de faydaları saymakla bitmez.

Kuru Nanenin Faydaları

Nane mükemmel bir sindirim yardımcısıdır. Dahili veya harici olarak kullanıldığında sindirim sistemini rahatlatır ve yatıştırır. Bulantı rahatsızlığı ve mide ağrıları için kullanılır. Kuru nane ve limon ile yapacağınız çay, gaz, hazımsızlık ve mide ekşimesinden kurtulmanıza yardımcı olur. Sinirleri rahatlatmak ve dolaşımı arttırmak için de çok iyidir.Kuru nane yemenin faydaları , sindirim sıvılarının üretimini arttıran, kas spazmını hafifleten, kan dolaşımını artıran, ağrıyı azaltan, terlemeyi teşvik eden ve antiseptik olan aromatik bileşikler içerir. Ayrıca, iltihaplanmış dokuları küçültür, cildi sıkıştıran bileşikler içerir. Nane, hazımsızlık, gaz, ağız yaraları, iştahsızlık, kas krampları, mide bulantısı, sabah bulantısının tedavisinde kullanılıyor.

Görsel Kaynak: fothergills.co.uk

Taze Nanenin Cilde Faydaları

Taze Nanenin cilde faydaları arasında cilde iyi gelmesi de yer alıyor.  Nane ayrıca alınan diğer şifalı otları veya takviyeleri daha etkili hale getirir. Özellikle hamilelik ve diş kayıplarını önlemek için kalsiyum, magnezyum ve fosfor içermesiyle harika bir çaydır. Nane yağında yer alan antiseptik madde,  cilt yaralarına ve uçuklarda da etkilidir. Cilde veya ağza da uygulanabilmektedir. Nane çaylarındaki esans yağı kolit ve kolik ile ilişkili ağrıyı hafifletir. Nane yaprağı sabahları canlandırıcı ve yemekten sonra tüketildiğinde sindirimi artıran lezzetli, sakinleştirici  bir çay olarak kullanılabilir. Nanenin yağı da başağrıları için birebir gelmektedir.

Görsel Kaynak: pixabay.com

Nane Yaprağı Nasıl Kullanılır

  • Çayı mide, hazımsızlık, sabah bulantısı için kullanılabilir. Bir fincan nane , baş ağrısı veya mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.Bir bebeğin karnına sürülen hafif yumuşak nane çayı, özellikle papatya ile birlikte kullanıldığında koliği rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Dolapların arkasına serpilmiş nane yaprağı karıncaları ve fareleri caydırmaya yardımcı olur
  • Nane uçucu yağı doğal baş ağrısı hafiflemesi için hindistancevizi yağı içerisinde seyreltilmiş halde, boynun arkasında ve şakaklarda gözlere gelmesini engelleyerek kullanabilirsiniz. Hamileyken veya çocuklarda önerilmemektedir. Herhangi bir uçucu yağ kullanmadan önce uzman bir doktora danışmanız gereklidir.
  • Saçlarda durulama suyuna katacağınız demlenmil nane ve ısırgan otu suyu,güçlü bir kafa derisi ve saçlarınız uzamasını , kepeklerden arınmanızı sağlayacaktır.
  • Taze Nanenin faydaları saymakla bitmez Taze nane yaprakları ile yapılan çay ile sildiğiniz cildiniz daha yumuşak ve pürüzsüz bir görünüme sahip olur.
  • Banyoda bir bardak nane çayı, kasları rahatlatmaya yardımcı olur ve aynı zamanda antibakteriyeldir.
  • Ailemizde bir kimse hasta olduğunda, biberiye, nane, kekik ve tarçın (yaklaşık 1/2 fincan) büyük bir su kapta ocakta kaynatırsanız ve bütün gün düşük bir sıcaklıkta kaynatmaya devam ederseniz kokusu hasta kişiyi yatıştırırken, havayı da temizlemeye yardımcı olur. Buharını  teneffüs ederseniz  sinüslerin açılmasına yardımcı olur, hastalık veya alerjiler için çok faydalıdır.
  • Kadınların aybaşı kanamalarında, el ayak titremelerinde taze nane yapraklarıyla hazırlanmış su tavsiye edilir.
  • Zayıflatıcı özelliği de bulunan nane – limon ikilisi birarada kullanıldığında mide rahatlatıcı etkisiyle sindiriminizde ve zayıflamanıza yardımcı olur.
  • Kuru nane ile yoğurt faydaları ikisi bir arada kullanıldığında da kemik erimesine birebir gelen bir ikili oluşturmuş olursunuz.
Görsel Kaynak: aspca.org