Papatya, cilt sorunlarını gidermede tam bir hazinedir. Dağlarda, ovalarda, yol kenarlarında ve hatta evimizde yetişen papatya her türlü cilt bakımına da iyi gelmektedir.  Ciltte hamilelik sırasında oluşan lekeleri gidermeye yardımcı olur. Sivilce ve aknelere uygulandığı zaman yok olmasını ve yenilememesini sağlar. Papatyanın rahatlatıcı etkisi olduğu için cildinizde stresten kaynaklı sorunları da gidermekte yardımcı olur. Papatya suyu en iyi makyaj temizleme malzemesidir. Pamuğa bir miktar dökerek makyajınızı temizleyebilirsiniz. Hem cildinizi rahatlatır hem de bakım yapar. Papatya cildin ihtiyacı olan birçok vitaminde içinde barındırdığından cilde tazelik ve canlılık katmasının yanı sıra yaşlanmayı da geciktirir.

Papatya çok yararlı bir bitki olasının yanı sıra tüketiminde de dikkat edilmesi gerekmektedir ve çok fazla kullanılmaması lazımdır. Fazla kullanılan papatya cilde zarar verir. Bu sebeple en fazla haftada 2 veya 3 kere kullanılması doğru olacaktır. Özellikle ağız yolu ile kullanılıyorsa aşırıdan kaçınılmalıdır. Ağız yolu ile kullanılan papatya mutlaka bir doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Görsel Kaynak: luontoportti.com

Papatya Çayı Zayıflatır Mı?

Çoğu bitki bilimciye göre papatya çayı zayıflamakta da etkilidir. Çünkü papatyanın idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra iştah kesici özelliği de vardır. Zehirden arındırma özelliği olan papatya vücuttan da zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Vücut yağlarından kurtulmaya yardımcı olmaya ve kilo vermeye en etkili bitkidir. Bunların yanı sıra sindirim metabolizması düzenli olmayan bireylerde olumsuz sonuçlar verebilir. Bu sebeple dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Papatya çayı tok hissi veren ve sürekli yemek düşünmeyi engelleyen bir içecek türüdür. Bu sebeple diyet yapan kişiler diyetlerinin yanı sıra papatya çayı içebilirler. Fakat papatya çayı kullanırken dikkatli olunmasında yarar vardır. Aşırı kullanımdan ve fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

Görsel Kaynak: ssl.com

Papatya Çayının Zararları

Papatya çayının zararları sadece çay ile değil, papatya özü içeren kapsüllerin, tabletlerin, kremlerin ve ağız çalkalama sularının da zararları olabilir. İlaçlarla etkileşimi kan sulandırıcı özelliği içerdiği için iç kanama riski oluşturacağından dikkatli kullanılmalıdır. Fazla kullanıldığında alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir. Örneğin deride dökülme ve boğazda tahriş şeklinde görülebilir. Özellikle hamile ve emziren anneler için zararlıdır ve kullanmamaları önerilir. Papatya çayı rahim uyarıcı olduğundan düşük yapma riski oranı da oldukça yüksektir.

Astım hastalarının da kullanmamasını önerilmektedir. Aksi halde ağır astım krizine sebep olabilir. Eğer ki cerrahi bir operasyon geçirecekseniz papatya çayını kullanmamanızı öneririz. Çünkü kan sulandırıcı özelliği ile cerrahi müdahale sırasında olumsuzluklara sebep olabilir. Papatya çayının yatıştırıcı özelliği olduğu için alkol ile birlikte tüketilmemesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra eğer ki yolcuk sırasında şoförseniz papatya çayı kullanmamanızı öneririz. Papatya çayının ve diğer papatya içeren ürünlerin her zaman fazlasından kaçınılmalı ve orantılı olarak kullanılması doğru olacağı gibi kullanmadan önce de bir doktora başvurabilirsiniz.

Kökleri çok ince olduğundan dolayı ekim sırasında çok sık ekilmemelidir. İnce tohumlu olduğu için üzerine toprak dökülmeden ekilmesi gerekmektedir. Papatyaların filizlene bilmesi için toprağı çok kalın bir tabaka olmamalıdır. Aksi halde filizlenmesi gecikebilir ve hatta filizlenmesi durabilir. Papatya toprağının hafif killi olması gerekmektedir. Killi toprağın yanı sıra kireçli toprakta da yetişebilirler ve toprakta kireç yine fazla olmamalıdır. Güneşi seven bir bitkidir ve saplarının uzun olması da güneşi sevdiğinin habercisidir. Evde yetiştirilmesindense dışarıda yetiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır. Eğer ki evde yetiştirmek isterseniz balkonda güneş gören bir yerde durması daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca papatyanın çiçeklerinin solanları elle kopartılarak alınabilir. Yol kenarlarında, dağlarda gibi yerlerde yetiştiğinden dolayı çok fazla su sevmezler. Susuz ortamda da yetişebilirler.