Şakayık çiçeğinin anayurdu tam olarak bilinmemektedir. Kuzey ormanlarında ve Türkiye’de yetişme alanı mevcuttur. Türkiye’de 9 farklı türü bulunan şakayık çiçeğinin, farklı türleri pek bilinmemektedir. Düğün masalarını süsleyen şakayık, rengi ve estetik duruşu ile kullanım alanını genişletmektedir. Ülkemiz coğrafyasında, Karadeniz, Akdeniz, ege ve güney doğuya kadar, ormanlık alanların bulunduğu bölgelerde yetişebilmektedir. Bahçe, park ve seralarda yetişse de, yüksek rakımlı bölgelerde yetişmeyi severler. Çok yavaş boy atarlar. Boyları en fazla 100 cm’e kadar çıkabilmektedir. Bitkilerin gübrelenmesi önemli unsurlardan birisidir. İyi ve doğru gübrelenen bitki daha iyi verim sağlamaktadır. 2 3 yılda bir gübrelenmesi yeterli olmaktadır. Fazla rüzgâr altında kalması, solmasına neden olur. Şakayık çiçeğinde, mantar oluşmaması için, arada havalandırılarak önlem alınması gerekmektedir.
- Normalde soğuğu sevmeyen ve hemen solan bitkidir. Fakat ilkbahar aylarında güzel ve canlı çiçek açmasını istiyorsanız, ilkbahara kadar soğuk almış olması gerekmektedir.
- Güneşi seven bir çiçek olmasına rağmen, direk öğlen sıcağına maruz kaldığında kuruma ve solmaya neden olur.
- Yetiştiği açık alanda, başka bitkilerin yapraklarının gölgesinde olması, daha güzel yetişmesini sağlayacaktır.
- Şakayık çiçeğinin sulamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Günde 6 saat güneş yeterli olmaktadır. Bu yüzden güneşlendiği zamanlarda toprağının kuru kalmamasına dikkat edilmesi önerilmektedir.
- Kırmızı toprak verimli topraklar arasında yer almaktadır. Şakayık çiçeği de kırmızı toprakta güzel verim vermektedir.
- Saksıda evde yetiştirmek istiyorsanız da saksı içerisine hazır toprak kullanılması tavsiye edilmez.
- Doğal bahçe toprağı koyarak, saksı derinliğini 50 cm olarak ayarlayarak, geniş bir saksıda yetiştirebilirsiniz.
Şakayık Çiçeğinin Mitolojik Hikâyesi
Şakayık çiçeği asıl hikâyesini gerçekleştiği eski Yunan mitolojisindeki adı Paeonia olarak geçmektedir. Paeon adı, eski yunanda, ilaç tanrısının öğrencisi olan, Paeon’dan gelmektedir. Paeon, hamile kadınların ağrılarını gideren şakayık çiçeğini getirmesi için ormana gönderilir. Fakat ilaçların tanrısı Paeon’u kıskanmaktadır. Zeus tanrısı Paeon’un zarar görmemesi için, onu şakayık çiçeğine dönüştürür. Mitolojiye göre Paeon peridir. Farklı efsanelerle anılan şakayık çiçeği, Akdeniz efsanesinde ise farklı mitolojik hikâyeyle karşımıza çıkmaktadır.
Güzeller güzeli olan Paeon perisi, bir tanrıça tarafından kıskanılarak, bin yapraklı bir çiçeğe dönüştürülür. Şakayık çiçeği tıpta sancı giderici olarak kullanılmaktadır. Uzak doğu ülkelerinde bazı bitkilerin felsefi anlamları vardır. Şakayık çiçeği, imparatorluğu, hanedanın sembolü, zenginliği, haysiyet ve şerefi simgelemektedir. Sembol olarak kullanılan bir çiçektir. Türk süsleme sanatının motiflerinde de şakayık çiçeğinin işlendiğini görebiliriz. Şakayık, Türk süsleme sanatında, fazla açılmış anlamına gelmektedir. Çin’in, milli çiçeği ilan edilmiştir.
Şakayık Çiçeği Anlamı
Şakayık çiçeği anlamı, şefkat ve mahcupluğu simgelemektedir. Mutlu yaşamı, mutlu bir evliliği ve sağlığı ifade etmektedir. Şakayık çiçeği, bahçelerde, güneş gören yerlerde yetişmeyi çok sever. Çiçeğin boyları yarım ve 1 metre arasında değişebilmektedir. Kış aylarında soğuğu sevmediklerinden dolayı, hemen solarlar. Her çiçek gibi bahar aylarında canlanır. Bahçe çiçeği olan şakayık çiçeğini, bahçenizde yetiştirmek isterseniz, bakımı konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Şakayık çiçeğinin çok güzel açmasını istiyorsanız, kış aylarında soğuk olan yerde, iyice soğuğu almasını sağlamalısınız.
Şakayık çiçeği anlamı, bölgeden bölgeye değişmektedir.
- Kimi bölgede eşek gülü
- Kimi bölgelerde ise ayı gülü olarak adlandırılmıştır.