Daha çok sofralarımızda sarma dolmasını yediğimiz lahana bitkisi sonbahar aylarında tohumdan yetişen bir bitkidir. Genel olarak bakımı kolay olan bitkinin yetiştirilmesi için gerekli pratik bilgileri sizler için aşağıda madde halinde sunduk;
- Vitamin bakımından daha zengin, derin ve fazla nemli olmayan topraklarda yetişmeyi ve güzelleşmeyi sever.
- Süs lahanası çimlendirme yöntemi ile değil tohumları ile çoğaltılır.
- Güneşli ve aydınlık açık hava seven bir bitkidir.
- Süs lahanası dikimden sonra toprak havalandırılarak özellikle kuş gübresi ile gübrelenmelidir.
- Genelde dikimi sonbahar aylarında yapıldığından aşırı su ihtiyacı olmaz, toprağın nemli olması yeterlidir.
Daha çok şehir içi süslemede kullanılır yol kenarlarında ve şehirlerde kullanılır. Bu da süs lahanasının kirli havaya dayanıklı olduğunu gösterir. Çok fazla ilgiye ihtiyaç duymaz. Şehir yapısına ve taşlı yerlere uygun olan süs lahanası, curuciferae ailesinin bir üyesidir. Otsu yapıya sahiptir, dayanıklı bir bitkidir. 30 santimetreye kadar uzar. Süs bitkisi olan süs lahanası, göbeğinden dışarı doğru açılan bir bitkidir.
Süs lahanası pembe, mor, yeşil renklerinin yanında sarı, krem, kırmızı gibi renklerde de olabilir. Bitkinin çiçekleri salkımlıdır. Dikimi yapıldığı yıl hemen açmaz. Bir diğer yıl açar. Diğer çiçeklere nazaran süs lahanası, ilk bahabar aylarında değil, sonbahar ve kış aylarında çiçek açar.
Süs lahanası bitkisi, yapraklarının uç kısmı kıvrımlı, beyaz renkli, pembe, mor, lila ve yeşilin farklı tonlarından oluşan bir bitkidir. Süs lahanası olağan üstü güzellikleri ile görenleri büyüleyen bir yapıya sahiptir. En güzel çağları ise kasım ve şubat aylarıdır. Sıcak ve güneşli havalarda süs lahanası, büyür ve tohumlanır.
Süs Lahanası Ne Zaman Dikilir?
Süs lahanası çok fazla bilinmeyen bir bitkidir. Özellikle kış aylarında güzelliği ortaya çıktığı için kış bahçelerinde kullanımı çok daha güzel olur. Süs lahanası, tohum ile çoğalır. Tohum ekim zamanı temmuz aylarıdır. Temmuz ayında üzeri kalın olmayacak şekilde toprağa ekilir. Süs lahanası bitkisi topraktan çıktığı zaman eylül ayında dikimi yapılır. Uygun alan için dikilmelidir. Hemen çiçek açması beklenmemelidir. Süs lahanası, dikildiği ilk yıl hemen çiçeklenmez bir diğer yıl çiçeklenir. Dikilen süs bitkisi sürekli sulanmamalı suya ve neme ihtiyaç duyduğu zaman yeterli miktarda sulanmalı. Kış bitkisi olduğu için kış aylarında suya çok ihtiyaç duymaz. Fakat yaz aylarında aksatılmadan sulanmalıdır. Ekilen tohumlar da sık sık sulanmamalıdır. Çıkan fideler köklerinden sulanmalıdır.
Süs Lahanası Yenir Mi?
Lahana bitkisi kış aylarında vitamin değeri yüksek olduğu için çok tüketilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak ta süs lahanası kullanılır. Süs lahanası kavşaklarda ve yol kenarlarında peyzaj amaçlı kullanılır. Süs bitkisi olduğu için aşırı tozlanır ise yenmez. Yemek için uygun hijyenik bir ortamda bakılır ise yenmesi uygundur.
Lahanaya Benzeyen Çiçek
Ülkemiz toprak ve iklim bakımından çok çeşitliliğe sahip bir ülke olduğu için binlerce farklı türde bitki vardır. Lahana yetiştiriciliği için de ülkemiz ilkim ve toprak bakımından uygundur. Lahanaya benzeyen çiçeklerde bu yönde çok fazladır. süs lahanası da bu çiçeklerden biridir. Süs lahanasının birçok farklı türü ve rengi de mevcuttur. Evde bakılması ve yetiştirilmesi çok tavsiye edilmez. Daha çok açık alanı seven bitki bahçe süslemek için kullanılır. Kış aylarına dayanıklı olan bitki kış aylarında da ayrı bir renk katar. Kış bahçelerinde çok fazla kullanılan süs lahanası tüketilen lahanaya benzese de lahana içine sarmal olarak büyürken süs lahanası içinden dışarı doğru açılır. Yapraklarının kenarları kıvırcıktır, salkım şeklinde çiçeklenir. Lahana süs bitkisi lahana bitkisine oranla daha az su isteyen bir bitkidir. Lahana gibi çok güneşe ihtiyaç duymaz. Kış günleri için yetiştirilmesi en uygun bitkidir. Diğer çiçekler gibi saksıda yetiştirilmesi uygun değildir. Toprağı için vitamin ve minerallerin fazla olması gerekir. Kurak ve vitaminsiz toprakta yetiştirilmez. Sürekli olarak sulamak çiçek için uygun değildir.