Zencefil (Zingiber officinale), güzel kokulu bir bitkidir. Adrak, keong, king, gung, halia, jahe, luya, shooga, olarak da bilinir. Güçlü bir şifalı bitkidir. Zencefil, çoğunlukla Asya, Hindistan ve Hindistan ve Çin’de yetiştirilmektedir. Evde saksılarda zencefil kökleri yetiştirmeyi ve sulama, toprağı, gübreleme ve hasat ile ilgili bakımını öğrenin. Tam güneşin bütün gün boyunca mevcut olmadığı evler için uygun olan, kısmi ila tam gölgede yetişen en iyi bitkidir.Zencefil bitkisinin düzenli sulama dışında herhangi bir dikkat edilmesi gerekmez. Şimdi bitki dikersiniz ve taze zencefil hasat edinceye kadar, bitkiler yaklaşık 2-3 metre yükseklikte yetişinceye dek unutursunuz.
- Zencefilli fakat hafif asitli temiz topraktan zengin, boşaltılmış suyu (bahçe topraklarını hazırlamak) sever.
- Sağlıklı zencefil gelişimi için uygun ve en iyi hale getirmek için bazı nehir kumu, kompost ve inek gübresini bahçe topraklarına karıştırın.
- Komposto (evde kompost yapmak) ve inek gübresi besleme sağlamakta ve nemi ve nehir kumu tutmak, toprağı boşaltılmasına neden olmaktadır.
- Zengin besleyici zengin organik madde açısından zengin, sağlıklı rizomlar üretmek için gereklidir.
- Toprağı her zaman nemli tutun. Toprak pH’sı 5.5-6.5 arasında olmalıdır.
Zencefil tropikal bir bitkidir, sıcak havalarda yetişir; ancak açık havada veya hatta daha serin veya daha sıcak iklimlerde dahi yetişebilir. Zencefil, çok boşluk gerekmez. Zeminde, yaklaşık 12-15 cm aralıklarla dikin.. Bununla birlikte, yer altı rizomları biraz kalabalık görmezden gelinebilir. Bahçe yataklarında büyüyorsa, bitkiler arasında yaklaşık 15 cm ve 30 cm aralıklarla dikilir. Zencefil kökleri yatay olarak büyür ve derin değildir, bu nedenle sığ, geniş bir konteynır veya derin saksı seçin. 25 cm lik bir saksıda, 3 adet zencefil dikebilirsiniz. Dikdörtgen bir Strafor meyve kutusunda, 10-12 tane dikebilirsiniz.
Zencefil Ne Zaman Toplanır?
Zencefilleriniz 10 ay gibi sürede olgunlaşır ve hasat edilebilir. En iyi dikim süresi, ilkbaharda toprak sıcaklığı ve ortam sıcaklığı 20 ° C ile 30 ° C arasında olduğundadır. Zencefil doğrudan güneş, güçlü rüzgarlar ve dondan hoşlanmaz. Doğrudan güneş ışığının geçmediği, filtrelenmiş güneş ışığının iyi olduğu korunaklı bir yer seçin. Sabah güneşi iyi olacak, ancak yaprakları yakacak güçlü öğleden sonra güneşi değil.Zencefil doğrudan güneş ışığı gerektirmediği için içeride yetiştirilebilir. Bahçenizde gölge alanınız yoksa doğrudan güneşten korumak için yaprakların etrafına bir bez sarın ve nemi de tutmaya yardımcı olabilir.Soğuk kış boyunca, içeride tencereyi hareket ettirebilir ve yaz aylarında dışarıda getirebilirsiniz.
Zencefil Çimlendirme
Zencefil köklerini en azından büyüyen tomurcuklu küçük parçalar halinde kesebilirsiniz. Zencefil kökünüzü 8-10 cm derinlikte, büyüyen tomurcukları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Toprak nemli ve sıcaksa, çok kolay kökleşeceklerdir.
Zencefil bitkileri, büyümek için nemi sever, bu nedenle toprak asla kurumaz olmamalıdır. Zencefil platalarınızın çoğaltılması, topraktaki nemi barındırmaya yardımcı olur. Şeker kamışı malç kullanarak, yabani otları da tutan nemi barındırır. Hava kuru ve sıcaksa, suyu düzenli olarak püskürtün. Hava soğuduğunda suyunu azaltın, hatta toprağın kurumasına izin verin. Bakımı kolay ve oldukça ilgi çeken bitkilerden bitkidir.