Ortanca bitkisi genel olarak yaz aylarında çiçek açmaya başlayan, büyük gevrek yapralı minik çiçeklerden oluşmuş top top rengarenk çiçekleri ile bahçe ve balkonlarımızı süsleyen bir bitki türüdür.
Ortanca bakımı ilk olarak kış aylarında yapraklarının dökmesi ile zayıf dalların budanması ile başlanır. Kışın havanın eksi dereceler düştüğünde bitki balkonda ise bir naylon ile kapatılmasında dona karşı faydası vardır. Bahar ayı gelip bitkiniz yaprak sürgünü yapmaya başladığında bitkinin köklerine zarar vermemek kaydı ile toprak çapalanarak havalandırılır. Havalanan toprağa gübre ilave edilerek ortancanın ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminler sağlanmış olur.
Bitki yapraklamasını tamamlayıp tomurcuk vermeye başladığında her hafta düzenli olarak su ile birlikte sıvı gübre verilmesi bitkinin daha tok ve fazla çiçek açmasına olanak tanır.
Ortancalar dış mekan bitkisi olduğundan gün ışığı ve suyuda seven bir bitkidir. Toprağın kurumamasına özen gösterilmeli, toprak devamlı nemli kalmalıdır. Sulama günlük olarak aşırıya kaçmamak kaydı ile akşam yada sabah sulama yapılmalıdır. Sulama esnasında yapraklarınada su vurulması hem bitkinin yapraklarının toz ve kirden temizlenmesine hemde daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar.
Ortanca bitkisine saksı içerisinde bakıyorsanız bitki tabağında kesinlikle bayat su kalmamasına özen gösteriniz. Bayat su hem bitki köklerine zarar verecektir, hemde kötü kokuya sebep olur.
Çok aşırı sulamalar ortanca bitkisinin hastalanmasına ve mantar olmasına neden olur.
Ortancalar bütün vitamin ve mineralleri topraktan aldığından dolayı toprak özelliğini kaybettikçe ortanca açık yeşilimsi yada pempemsi soluk renk çiçek açacaktır.
Bu hoş olmayan çiçek açmaların önüne geçmek için;
Ortanca Mavi Renk çiçek açmasını istiyorsanız; ph değeri düşük asitli toprak bunu sağlamak için bir kaç çiviyi ortanca dibine yerleştirip pasın bitki köküne nüfus etmesini sağlamanız ilave olarak aktarlarda bulabileceğiniz mavi çivit ile sulamanız ortancanızı mavi renk açmasını sağlayacaktır.
Ortanca Kırmızı Renk çiçek açmasını istiyorsanız, toprağına aşırıya kaçmamak şartı ile sirke ve gübreli toprak ilavesinde az miktarda kireç atmanız yeterli olacaktır.
Ortanca bitkisini çoğlatmanın ana 3 yöntemi bulunmaktadır.
1- Tavan çeliği ile çoğlatma metodu: Üst yapraklı dallar dan 10 cm gibi kesilerek nisan - ağustos aylarında gübreli bir toprağa dikilir. Çelik kısa sürede toprağa adapte olacaktır.
2- Ortanca Kök çeliği çoğaltma metodu: Bu yöntem bitkinin uyuduğu dönemde kök kısmından çelik alınarak toprağa işlenen yöntemdir. Hem bereketli hemde çelik tutma olasılığı yüksek bir metoddur.
3- Ortanca Daldırma Çoğaltma Metodu: Yaz sonunda dallar kısa kısa yaprakları ile direk toprağa daldırılır. Çabuk gelişmesi için sulamada sıvı gübreli su kullanılması tavsiye edilir.
Her 3 method'da toprağın gübreli ve toprak içerisinde yeteri kadar perlit taşı olması gerekmektedir. Çeliklerin direk güneş ışığı almayan serin bir ortamda muhafaza edilmesi ve toprağının devamlı nemli kalması gerekmektedir.
Ortanca bitkileri aşırı rüzgar almayan, direk güneşi sevmeyen bir bitkidir. Özellikle güneş alan yerlerde bitki kavrulup sık çiçek açmaz, açan çiçekleride biçimsiz ve ufak olurlar. Ağaç altı, duvar dibi gibi gölge yerlerde durması bitkinin gür ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.