Yükleniyor
Ana Sayfa Hakkımızda Ödeme İletişim
Üye Ol / Giriş Yap
Sipariş Takibi
Yuka Bakımı

Yuka bitkisi yerel dilde avize ağacı olarak bilinen aşa yukar tüm evlere girmiş popüler bir iç mekan süs bitkisidir. Yukka bitkisinde bakımında göz önünde bulundurulabilecek en önemli özelleiği succulent cinsi bitkiler gibi gövesinde su depolama özelliğidir. Bu özelliği sayesinde kaktüs gibi uzun süre susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Yucca bitkisine ofis ortamında bkılırken yapılan en büyük hata çok fazla su verilmesidir. Aşırı su depolandığı zaman gövdesi fazla su depoladığından çürüyerek bitki bozulmaktadır.

Yuka bitkisi bakımında ilk öncelik suyuna çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Suyu saksı ve bitki boyutuna orantılı olarak kış aylarında 15 günde bir defa yaz aylarında 10 günde bir defa olmak üzere bu periyodlar takip edilerek toprağın nemli olacak şekilde su verilmesi gerekmektedir.

Yuka bitkisi ofis yada ev ortamında direk cam arkasından güneş ışığı almayan fakat aydınlık bir ortamda bakılması uygun olur. Direk güneş ışığına maruz bırakıldığında özellikle öğlen yakıcı güneşlerde cam arkasında kaldığında yaprakları sararıp yanmaktadır.

Yukka bittkileri cinsi ve özellikleri ile iç ve dış mekanlarda olan bitkilerdir. İçe mekan yukalar +7 / +50 dereceye kadar iç mekanlarda sağlıklı ve sorunsuz yetişebilmektedirler.

Dış mekan yukalar ise -25 / +50 derece arasında sorunsuz dış mekan ortamlarda yetişebilmektedir. Dış mekan yuka bitkileri gövde yapısı iç mekan yukaların aksine daha sağlam suya ve susuzluğa daha dayanıklıdır. Yapı gereği dış mekan yukalar daha çok ağaç gövesi sağlamlığında az bakım isteyen bitkilerdir. Özellikle peyzaj düzenlemelerinde vazgeçilmez bitkiler olarak bilinir.

Yukalar yaprak yapısı olarak ince testere yapılı, yaprak uçları dikenli bir yapıya sahiptir. Yuka bitkilerinde toprak senede 2 defa eşelenerek havalandırılmalı yaprakları ayda bir defa ıslatılmalıdır.

Yuka bitkisinin çoğaltılması çeliklenmesi için sap gövesi üzerinden yavru filiz verildiğinde ilbahar ayı nisan ayında filiz kırılarak bir suyun içerisine konur, bitki kök vermeye başladığından boyutuna orantılı olarak bir saksıya dikilmelidir.

Yuka bitkisinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden bir diğeri ise özellikle yapılan hata tek saksı içerisinde  birden fazla gövde bulunan saksılarda tüm gövdelere boyuna orantılı su verilmemesidir. Orantısız su verilmelerinde bitkilerin saksı içerisinde kökleri birbirinden bağımsız olarak çürümektedir.

3 köklü yıkasaksıda 3 köklü yuka

Yuka Bitkisi Çiçek Açar Mı?

Hem dekoratif acısından hem de evinizin güzel kokması için evinizde bakabileceğiniz birçok çiçek çeşidi bulunmaktadır. Evde bakabileceğiniz bazı canlı çiçekler için günden güne farklı bilgiler edinile bilen bu günlerde birçok çiçeğin zehirli olduğuna dair haberler dolaşmaktadır. Birçok evde gördüğünüz basit bir çiçeğin bile zehirli olabileceğini uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bu durum karşısında evlerinde çiçek bakan kişiler oldukça tedirgin olmakla birlikte hobileri olan çiçeklerden vazgeçtikleri göze çarpmaktadır. Tabi ki birkaç örnek ile konumuzu açıklayacak olursak eğer hayvanların bile zehirlisi veya zehirsizi bulunmaktadır. Bitkilerde aynı şekilde zehirlisi bulunmaktadır.

Yuka Zehirli Midir?

En çok sevilen süs bitkilerinden olan yuka bitkisi birçok araştırmadan geçilerek zehirsiz olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmalarda bitkinin zehirsiz olduğu ve hangi koşullarda yetiştiği net olarak belirlenmiştir. Yuka yetişmesi için rüzgâr alan yerelden oldukça uzak tutulması gerekmektedir. Bu konu üzerinde uzmanlar rüzgârda bulunan hava kabarcıklarının bitkinin köküne girerek yetişmesini ve gelişmesini engellemektedir. Kapı ağzı veya pencere kanarı gibi yerlerden uzak tutulması gereken bu bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için gereken ilk koşul olmaktadır. Rüzgârı sevmeyen bu bitki güneş ışığını oldukça sevmektedir. Güneş ışığında durun bu bitki daha canlı ve dinamik görünüme ulaşmaktadır. Güneş ışığından uzak kalan yuka bitkisinin yapraklarının dökülmesi, sararma ve solma görülmüştür.  

Yuka Yaprakları Sarardığında Ne Yapılmalıdır

Güneş ışığından uzak kalan yuka bitkilerinin yapraklarının sarama görülmektedir. Sadece gün ışığına bağlı olmayan bu sararmaların en baştaki nedeni doğal ortamında bulunan güneş ışığının şuan ki ortamında bulunmamasıdır. Bunun dışındaki nedenlerden bazıları ise; aşırı derece sulanması, saksınızda bulunan deliklerin kapalı olması ve döktüğünüz suyum saksı içerisinde kalması, evinizde bulunan diğer hastalanmış bitkilerin yakınında bulunması, toprakta bulunan vitaminlerin yeterli gelmemesi ve toprak içinde bulunan haşerelerin bitkinizin köklerini yemesi gibi birçok nedeni bulunmaktadır. Yaprakları saran yuka bitkisinin budanması ve yerine daha sağlıklı yaprak çıkartmasına izin verilmesi gerekmektedir. Peki, yuka bitkisi budama işlemi nasıl yapılır? Budama bitkinin yeni filizler vermesini sağlamak amacı ile yapılan bir işlemdir. Solan yaprakları bir makas yardımı ile temizleyerek eski yapraklarının yerine daha sağlıklı yeni yapraklar çıkartması için yapılmaktadır. Kendini tazeleyen yuka bitkisi eskisinden daha canlı görünmekle birlikte yaprak dökmesi de kesilecektir. Kesilen yaprakların yerine soğuk silikon, yakıcı olmayan yapıştırıcı veya mum kullanarak budadığınız yerin hava almasını engellemiş olursunuz hava almayan yer daha çabuk filizlenecektir.

Yuka Çiçeği Ne Zaman Açar

Bakımı tamamlanan yuka bitkisinin ağustos ve eylül ayları çiçek açma ayları arasında bulunur genellikle yılda sadece bu aylarda çiçek açan yuka bitkisi çiçek açmasına zemin hazırlamak amacı ile temmuz ayı gibi toprağı değiştirilmeli ve gübrelenmesi gerekmektedir. Gübrelenen toprak daha sağlıklı bir bitki yetiştirmek için ideal bir yöntemdir. Yuka bitkisinin çiçek açmıyorsa bu durum toprağının verimsiz veya çok sert olmasından kaynaklanmaktadır. Yuka çiçeği krem rengi ve mumu andıran bir görüntüsü ve kalın gösterişli çiçekleri mevcuttur. Çiçek açtıktan sonra sarmaşık bir görünüm ortaya koyan yuka çiçeğinin her halı ayrı bir güzellik abidesi olmaktadır. Ev için uygun olan bu çiçek için sizlerde gereken önemi verirseniz çiçek açma zamanında muhteşem güzelliğini görebilir ve çevrenizde bulunana kişilere gösterebilirsiniz. Bu kadar güzel görünen çiçeğin kokusu da bir o kadar muhteşem olmaktadır. Tüm evi saran çiçek kokusu ile yaz aylarını evinizin içinde hissedebilirsiniz.

Yuka Çiçek Fiyatları Ne Kadar?

Bakımı ve yetiştirmesi oldukça zor olan yuka çiçeği için yapılması gereken birçok işlem mevcuttur. Bu işlemlerden en temel olanı ise çiçeğinizin güneş alan bir yerde bulunmasıdır. Rüzgârdan uzak ve güneş alan yerde bulunan yuka çiçeği oldukça verimli ve sağlıklı olacaktır. Fiyat acısından diğer çiçeklerde pek fazla bir oynama söz konusu değildir. Ortalama fiyatları 100 ila 250 TL arasında değişen yuka çiçeği evinizin havasını değiştirecek ve sizler için bir hobi haline gelecektir. Toprakla uğraşmak ve emeğinizin karşılığını güzel kokulu çiçeklerle almak sizlere inanılmaz bir haz verecektir. Sizlerde bu çiçeğe sahip olarak evinizin havasını değiştire bilirsiniz.